Gelibolu Mevlevihanesi'nde düzenlenen Şeb-i Arus etkinliği konuşmalarla başladı. Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kutsal bir amaç için toplandıklarını, 'Ben Kur'an'ın kölesiyim, ben Hazreti Muhammed-i Muhtarın ayağının tozuyum' diyen Hazreti Mevlana'nın kendi diliyle düğün merasimi için bir arada olduklarını söyledi. Birey olarak, toplum olarak, insanlık olarak büyük sınavlardan geçildiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Mevlana'yı anmak, onun nasıl bir kul olduğunu ve bize nasıl bir örnek olduğunu anmaktır ve anlamaktır. Kul oldum, kul oldum, kul oldum. İşte bu meclisler ezelde, misak gününde bize verdiğimiz sözü hatırlatmaktadır. Evet, Allah dostlarının en önemli hasletlerinden biri de Allah'ı hatırlatmalarıdır. Hazreti Mevlana'nın ön adı bildiğiniz gibi Muhammed'dir. İşte o muhabbetin dili evrenseldir. Bu memleket baştan başa bu muhabbetle, sevgiyle yoğrulmuştur. Burada bütün renkleri, bütün desenleri, bütün kokuları bir arada görebiliyoruz. Aramıza sevgisizliğin ve nefretin girmesine izin vermeyeceğiz. Bize bu yolu gösteren büyüklerimize sonsuz hürmet içinde olacağız. Bu topraklarda yüzyıllardır kurulan bu meclislerin mesajı bizlere bu olmuştur. Bugün, birey olarak, toplum olarak, insanlık olarak büyük sınavlardan geçiyoruz. Çoğu kez misak gününde verdiğimiz sözleri unutuyoruz. Birbirimizin kalbini kırıyoruz. Birbirimize üstünlük taslıyoruz. Modern dünyanın bütün müspet gelişmelerine rağmen çatışma, kavga, rekabet duygusu bir türlü kontrol altına alınamıyor. Bütün sanatkarlar, bütün edebiyatçılar, bütün şairler esasen Hazreti Mevlana'nın işaret ettiği merhametin, sevginin, muhabbetin kaynağını, menşeini aramışlardır. Hiç şüphesiz Hazreti Mevlana gibi bir ruh mimarının huzurunda söz söylemek kolay değildir" dedi.

Törende konuşan Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin ise Çanakkale'yi gören, sema gösterisini izleyen ve Şeb-i Arus'u tanıyan her Türk vatandaşının mutluluğu kalbinden hissettiğini söyledi. Ugljanin, "Biz Balkanlarda yaşayan başta Boşnaklar ve diğer bütün unsurlar Türklerle akraba olmaktan büyük bir şeref duyuyoruz. Sırbistan hükümetinin bir bakanı olarak Türkiye ile Sırbistan arasında kültür sahasında sınırsızca anlaşma olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Buraya gelmekten dolayı çok büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

Konuşmanın ardından, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Balkanlardan etkinliğe katılan bakan, milletvekilleri ile müftü ve müftü yardımcılarına, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da Başbakan Yardımcısı Arınç'a Gelibolu Mevlevihanesi'nin maketini hediye etti. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın, Mevlana'yı anlatan sunumundan sonra Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun sunduğu sema gösterisi gerçekleşti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gelibolu Mevlevihanesi'ndeki etkiliğe katılmadan önce Bolayır beldesinde Namık Kemal ile Gazi Süleyman Paşa'nın mezarlarını ziyaret edip, dua okudu. Bülent Arınç, Ak Parti Gelibolu İlçe Başkanlığı binasının ve Oğuz Uğraş'ın Gelibolu Atatürk Kültür Merkezi'ndeki 'Aşk ile Hu' adlı fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.



BG,EK,DZ (YY/RT)