Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mardin'de antik Dara kentinin ardından Süryani cemaatine ait Deyrul-Zafaran Manastırını ziyaret etti. İlk olarak 3 bin yıllık geçmişe sahip manastırın zemin katında bulunan Mecusilere ait tapınağı ziyaret eden Bozdağ'a, manastır hakkında Metropolit Salibe Özmen bilgiler verdi. Manastırdaki, metropolit mezarlığı, aynin bölümü, manastır mutfağı ve teras kısmını ziyaret eden Bozdağ, metropolit odasında gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ OLMASI ZENGİNLİĞİ KORUMASINA BAĞLI

Bozdağ, Mardin'deki Süryani, Müslüman, Yezidi, Türk, Kürt ve Arapların hoşgörü içinde yaşamalarına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Birbirinden farklı din ve dillerle bir arada nasıl yaşanılır farklı kültürler başarılı bir şekilde geçmişte ve gelecekte nasıl var olur? Bunun en güzel örneği Mardin'de gerçekleşmiş. Bu birlikteliğe başardıkları herkese ve herkesime örnek oldukları için sizlere ve Mardinlilere teşekkür ediyorum. Biz ülkemizin bu zenginliklerini, kültürünü, hem korumak hem de yaşatmak, hem geleceğe taşımak, Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtmayı çok önemsiyoruz. Bu anlamda ciddi adımlar atıyoruz. Biliyorsunuz vakıflarla ilgili önemli düzenlemeler yaptık. Azınlıkların vakıfları ile ilgili bir takım sorunları, hukuki eksiklikleri, bir takım haksızlıkları, aksaklıkları, ortadan kaldırıcı adımlar attık. Bunlar önemli gelişmeler, halen devam eden bazı sorunları, sıkıntıları varsa bunları konuşmak, bunları olumlu istikamette götürmek bizlerin vazifesi. Türkiye'nin güçlü olması bu zenginliklerini korumasına bağlı."

Mardin'i ziyaret edenlerin, buranın dinlerin, dillerin kültürlerin merkezi olduğunu gördüklerini ifade eden Bozdağ, "Tahammülsüz olanların burada yüzyıllardır yaşanan barış, hoşgörüden çıkaracağı çok büyük dersler vardır. Mardin aslında birlikte yaşama kültürünü asırlardır başarılı bir şekilde yerine getirmiş illerimizden birisidir. Bu ortama baktığımızda hem Türkiye'ye hem de dünyaya örnek olduğunu göreceksiniz. Birbirine tahammül edemeyenler hep birbirine karşı olanlar, sabırlı ve olumlu davranış sergileyemeyenler için çok güzel bir örnek" dedi.



NG (GG/RT)