Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla Gazikent Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencileri ile 'Zihinsel Engelli Çocuklarımız Elele Toplantısı'nda engellilerin sorunları ve engellilere sağlanan imkanlar konuşuldu. Türkiye'nin pek çok engelini ortadan kaldırmak için görev başında olduklarını belirten Bozdağ, şöyle dedi: "Türkiye'de engelli kardeşlerimizle ilgili önemli adımlar attık. Türkiye büyük bir devlet, ama 2004 yılına gelene kadar bu ülkede engelli vatandaşlarımızla alakalı müstakil bir kanun yoktu. İlk defa kanunla bu alanı buluşturan adımı 2004 yılında attık. Eğitim konusunda, bakım konusunda önemli destekler verdik. Yavrular, anne ve babalardan ayrılmasın diye destekler verdik. Sorunlarına çare olmaya çaba sarf ettik. Elbette daha başka sorunlar var. Ama o sorunları çözmek için gayret göstermek hepimizin vazifesidir. Türkiye'nin sadece engelli vatandaşı yoktu. Engelli bir sosyal devlet anlayışı vardı. Engelli siyaseti vardı. Bu nedenle vatandaşa yeteri kadar destek veremiyorlardı. Biz tüm paydalarla milletimizi buluşturarak milletin önündeki engelleri kaldırdık."

BAKAN ŞAHİN: ENGELLİLERİ EVDEN ÇIKARDIK

Tüm bireyler arasında eşitliği sağlayan yapılandırmalar yaptıklarını ifade eden Bakan Şahin ise, "Aslında engelin kalplerde, zihinlerde olduğunu gördük. Esas engelin elde, ayakta, gözde,kulakta olmadığını gördük. Önemli bir istihdam paketi çıkarıldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar istihdam sağlanan 15 bin idi, bugün 50 bin engelli istihdam edildi. Engellilerimize imkan verdik. Önce biz beraber yaşama kültürünü öğreneceğiz" diye konuştu.

Şahin, engelleri evden çıkardıklarını belirterek, "Eğitim imkanı verdik. Sağlık imkanı verdik. Evde bakım hizmeti verdik. Artık ona birinci sınıf vatandaş olacaksın diyoruz. Önce biz zihnimizdeki engelleri kaldırıp beraber yaşama kültürünü yakalayacağız" dedi. Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Bütçeye bakıldığında sosyal politikalar denilen engellilerin yaşam kalitesini yükselten bütçeyi 1,2 milyar Liradan 15 milyar Liraya ulaştırdık. Evde bakım gibi, özürlü maaşı gibi engellimizin rehabilitasyonu gibi. Eğitimde, sağlıkta fırsat eşitliğini verdik. Ama bize söylenin başka bir şey vardı. 'Biz iş istiyoruz, engelimiz elimizde ayağımızda olabilir ama kafamız yerinde. Bu ülkenin kalkınma projesinde hamlesinde yerimizi almalıyız' gibi çok önemli bir talep vardı. Yine çalışma bakanlığımız 2008'de önemli bir istihdam paketi çıkardı. Hem kadınlarımız hem gençlerimiz ama en önemlisi de engellilerimizdi. Engellilerin kamudaki istihdamının artırılmasıyla ilgili açıkların bir an önce doldurulması gerekiyordu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bütün istihdam sayısı 15 bindi. Bu paketten sonra ve Başbakanımızın talimatıyla bu sayı 50 bini aştı. Dönüp baktığımızda, 'Toplam kadro ve eksiğimiz nedir?' diye baktığımızda halen 20 bin açığımız var. Bunu doldurmamız için gerekli talimatı verdik. Şimdi bizim engelli sınavlarına baktığımız zaman aynı tarihte bedensel, zihinsel engelli, işitme engelli de aynısını alabiliyordu. Biz hayatın bir sınav olduğuna, bu sınavın engelliler ve engelsizler sınavı olduğuna inanıyorduk. Engelliyi anlayamadığımız zaman, onun sorumluluğunu kendi sorunumuz görmediğimiz zaman, onun kaderini kendi kaderimizle örtüştürmediğimiz zaman bu sınavı hiçbirimiz geçemeyiz, bu makamların da hesabını veremeyiz. O yüzden bu emaneti dostlarımızın desteği ve gayretiyle sonuna kadar takip edeceğiz. Engellilerimizi çok daha ileri götürecek şekilde, istihdam sorunlarını çözecek şekilde sürecin takipçisi olacağız."

BAKAN ŞAHİN ANNESİNİN ELİNİ ÖPTÜ

Konuşmaların ardından, Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından yılın annesi seçilen Bakan Fatma Şahin'in annesi Perihan Kıymık'a ödül takdim edildi. Kürsüye çıkan Bakan Şahin ödül alan annesinin elini öptü. Toplantının ardından Zirve Üniversitesi'nde Rengarenk Kulübü tarafından düzenlenen 'Kariyerin Zirvesi' isimli söyleşiye katılan Bakan Şahin, burada hayatından kesitler sundu. Aile hayatı ile birlikte siyasi yaşantısını katılımcılarla paylaşan Şahin, tecrübelerini gençlere aktardı. Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Şahin, testi kırılmadan alınması gereken önlemler üzerinde durdu. Şahin, “Testi kırılmadan bize düşeni yapmamız gerekiyor. Çünkü bize düşen neyse, hep başkalarından beklemeden, ben buranın kırılmasına şöyle engel olabilirim, şunu yaparsam bunu kurtarabilirim dediğiniz öngörü, feraset çok önemli. Burada bilgi çok önemli. Ancak, bilgili olursanız onun kırılıp kırılmayacağını anlayabilirsiniz" diye konuştu.

BAŞINIZI TAVANA VURDUĞUNUZDA ANLIYORSUNUZ

Artık açık bir topluma gittiklerini ve bu değişim ve dönüşümün de kolay olmayacağına vurgu yapan Şahin, “Temel hak ve hürriyetler, bütün haklar, sadece kadın hakları değil, bütün haklar çok güçlenecek. Çünkü 2023’de bir vizyon koymuşuz. İleri demokrasiye gideceğiz diyoruz. Burada bizim temel özgürlüklerimizi artırırken, kadın ve çocuklar üzerindeki hakları da fırsat eşitliğine dönüştürmemiz gerekiyor. Yani hiç kimse, görüntüsünden, cinsiyetinden, anasından, babasından dolayı hiçbir ayrımcılığa uğramaması lazım. Bu kolay bir şey değil. Gözükmeyen çok cam tavan var. Başınızı vurduğunuz zaman anlıyorsunuz. İki bacaklı bir değişim gerekiyor. Birincisi, kızlarımızın özgüveni, donanımı, cesareti çok çok önemli. İkincisi de erkeklerimizin bunun bir insan hakkı olduğunu özümsemesi, bunu bir davranış moduna dönüştürmesi gerekiyor" dedi.

BAKAN ŞAHİN'DEN ŞEHİT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ

Bakan Şahin daha sonra Tunceli'de mayına basarak şehit düşen Uzman Onbaşı Uğur Saka'nın Nurdağı İlçesi'ndeki baba evini ziyaret etti. Şehit babası Ali Saka'nın elini öperek, taziye dileklerini ileten Şahin, Kuran-ı Kerim dinletisinin ardından dua etti. Daha sonra şehit annesi Güldane ve eşi Seda'ya da taziyede bulunan Bakan Şahin, daha sonra ilçeden ayrıldı.



ZG,MB,RT (CK/RT)