Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi'ne gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bahariye Köyü'nde kısa süre önce açılan jeotermal enerji kuyusunda incelemelerde bulundu. Boğazlıyan Kaymakamlığı'nı ziyaret eden Bozdağ, soruları yanıtladı. 

Bozdağ, Filistin’e BM nezdinde gözlemci devlet statüsü verilmesini tarihi bir adım olarak değerlendirdi. Bozdağ şöyle konuştu:

"Bu karar Filistin’in tam bağımsız bir devlet olması yolunda aşılmış önemli aşamadır. Umarız ki Filistin’de Gazze’de yaşanan sıkıntılar son bulur ve orası artık tüm dünyanın özlediği hür ve eşit devletler gibi, BM'nin eşit üyelerinden bir haline gelir. Bu büyük bir başarı ama Filistin davası için yeterli değil. Bu davanın başarıyla sonuçlanması için tam ve bağımsız bir Filistin’in 'gözlemci üye' değil, 'tam üye' statüsü almış bir Filistin’in ortaya çıkmış olması lazım. Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu’daki diğer anlaşmazlıkların kalıcı bir şekilde çözüme kavuşması zor gözüküyor. Anahtar Filistin’dedir. İsrail devletinin, ortaya koydukları haksızlık, hukuksuzlukları karşında da umarız BM sadece kınama ve aldığı bir takım kararların uygulamaması halinde müeyyide uygulamayan yaklaşımından bundan sonra vazgeçer. Yeni saldırı, ihlaller olduğunda BM bir takım kararlar alıyor ve bu kararlar uygulanmadığı için de bir anlam ifade etmiyor. 100’den fazla karar var ama maalesef bunlar uygulanamadığı için sonuçları da beklendiği gibi olmuyor."

"SURİYE'DE PKK İLE İŞBİRLİĞİ YAPAN GRUPLAR VAR"

Bozdağ, dünyada gelişen olayları gazetelere bakarak değerlendirmenin doğru olmadığını anlatan Bozdağ, Kuzey Irak ve Suriye konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şöyle dedi:

"Irak’ta şu an merkezi hükümet ile Kuzey Irak’taki yönetim arasında bazı sorunlar, itilaflar var. Bunu biz de görüyor, takip ediyoruz. Suriye’nin kuzeyinde PKK ile işbirliği içerisinde çalışan guruplar var. Bütün bunlar karşısında Türkiye yapması gereken ne ise onları yapmaya, durması gereken yer ne ise orda durmaya, tavrını Türkiye çıkarları doğrultusunda koymaya devam ediyor ve bundan sonraki süreçte de yapmaya devam edecektir. Bu noktada bizim attığımız adımlar ortada bundan sonrada adımlarımızı yine aynı çerçevede atmaya devam edeceğiz." 

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Devlet Denetleme Kurumu'nun (DDK) Sivas olayları konusunda yeniden bir inceleme ve sonuşturma yapmak üzere görevlendirmesini önemli bulduğunu söyledi. Bozdağ, Sivas Olayları sanıklarının suçlamaları kabul etmediğini, mağdur yakınlarının gerçek faillerin cezalandırılmadığına ilişkin şikayetleri bulunduğunu, konunun DDK tarafından ele alınması gerektiğini ekledi.

"ÖZAL'IN ÖLÜMÜ" 

Bozdağ, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili kafalarda sorular bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün DDK'yı harekete geçirmesi üzerine, mezarın açılarak yeniden inceleme yapıldığını, kamuoyunda Adli Tıp raporunda şüphelerin şüphelerin haklılığına dair bilgiler bulunduğunu hatırlattı. Bozdağ, "Bütün bunları değerlendirdiğinizde herkes yanlışlık, suç ve kasıt varsa bunları işleyenler kimse onlar cezalandırılsın, onların üzerine gidilsin, hakettikleri ceza neyse yargı onu versin istiyor. Bu noktada da rahmetli Özal ile ilgili başlatılan inceleme faydalı olmuştur.

Umarım ki Sivas olaylarına ilişkin inceleme de faydalı olur. Bu olayın üzerindeki sis perdelerinin kalkmasına gerçeğin tartışmasız şekilde ortaya çıkmasına, yardımcı olur."

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, teröristlerle kucaklaşan milletvekillerin fotoğraflarının  suçüstü bir durum olduğunu, buna rağmen BDP milletvekillerinin ortada böyle bir hal yokmuş gibi davranmaması gerektiğini söyledi. Bozdağ, şöyle dedi:

"Bu milletin birliğine bütünlüğüne kasteden, askerimizi polisimizi şehit eden, ellerinde silahlar bulunan teröristler ile bunlarla büyük bir muhabbetle kucaklaşan milletvekilleri var. Dünyanın hiçbir yerinde demokratik ülkelerin hiçbirinde bunu hiçbir demokrasi kaldırmaz. Hoş göremez, tasvip etmez, 'iyi oldu' demez. Dokunulmazlık kaldırılırsa 'şöyle olur, böyle olur' yaklaşımları elbette ortaya konabilir. BDP'ye de, 'Yanlış yapıyorsunuz. Terörle aranıza mesafe koymuyorsunuz. Teröristlerle böyle sarmaş dolaş çalışıyorsunuz. Bunlar size yakışmıyor. Milletin meclisinde olanların yapacağı işler değildir. Bu işlerden vazgeçin' demek gerekir. Suç ve bu suça ilişkin hukuku yürütmeye ilişkin savcı ve makamlar varsa bunlara 'Siz görevinizi yapmayın, bunların üzerine gitmeyin, bunların üzerine örtün' demek de fevkalade yanlıştır."

Bozdağ, dokunulmazlıkların kaldırılmasının milletvekilliklerin sona ermesi anlamına  gelmeyeceğini vurguladı.

Bozdağ, okullarda kıyafet serbestliği konusunu herkesin ideolojik duruşuna göre değerlendirdiğini, kendilerinin yasakçı anlayışı sona erdirdiklerini, öğrenci ve velilerin bu konuda seçme hakkına saygı duyularak bu alanda özgürlük sağladıklarını anlatırken, "

"Artık tek tipçiliğin savunucusu olan Kılıçdaroğlu ve arkadaşları buna alışmalıdır. Onlar da artık eminim sayın Kılıçdaroğlu torunları için daha güzel kıyafetler seçme imkanı bulacaktır. Ona da hürriyet verdik" dedi. 



HG(ÜK/İD)