Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Anadolu Yayıncılar Derneği üyelerine konuşan Erdoğan, Avrupa ile Türkiye arasında yaşananların dünyanın her yerinde yakından takip edildiğini söyledi.

Erdoğan, "Siz böyle davranmaya devam ederseniz, yarın dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle, huzurla sokağa adım atamaz" dedi.

Avrupa'yı insan haklarına, demokrasiye ve özgürlüklere saygılı olmaya çağıran Erdoğan, "Unutulmamalıdır ki, bu değerlere bizim kadar özellikle Avrupalının ihtiyacı vardır" diye konuştu.

Merkel'e eleştiri: Ben halkımın yanındayım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın referandum toplantılarına izin vermemesi ardından yaşanan krizde Hollanda'ya destek olmakla suçladı.

Erdoğan Merkel'e yönelik olarak "Hollanda'da atını, itini benim vatandaşlarımın üzerine süren, benim bakanıma arabada mahkumiyet verene sen diyorsun 'Ben de Hollanda'nın yanındayım'. Peki sen Hollanda'nın yanında mısın, güzel. Ben de halkımın ve Hakk'ın yanındayım. Bize parmak sallayan Avrupalılara sesleniyorum; Türkiye itilecek, kakılacak, onuru ile oynanacak, bakanları kapılardan kovulacak, vatandaşları yerlerde sürüklenecek bir ülke değildir" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Şubat 2017

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Şubat 2017'de Ankara'da bir araya gelmişti.

Hollanda ile yaşanan krizin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hollanda kampanya sorumlusu Mustafa Aslan, Türk bakanların artık ülkede anayasa referandumu kampanyası yapmayacaklarını söylemişti.Dün de AKP'nin Almanya'nın Köln kentindeki yurt dışı koordinasyon bürosu, Almanya'da toplantı ve miting yapmayacaklarını açıkladı.

Erdoğan'dan Hitler ve Stalin göndermesi

16 Nisan'da referandumda oylanacak anayasa değişikliği ile ilgili de konuşan Erdoğan, değişikliklere yöneltilen "tüm gücün tek kişi elinde toplanması" eleştirilerine de cevap verdi."Tek adam rejimi 1923'te kapandı" diyen Erdoğan, "Bizim getirdiğimiz sistem, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi hükümetin tek kişinin şahsında toplandığı, dolayısıyla yürütmedeki çok başlılığın ortadan kaldırıldığı bir sistemdir, bu yönüyle doğru. Ama Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi demokratik bir sistemdir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, cumhurbaşkanlığının süresinin sınırlı olduğunu hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sandıktan da çıksanız öyle 20 yıl 30 yıl cumhurbaşkanlığı yapmak yok. Tek adam rejiminde seçim falan yoktur. Hitler, parlamenter sistem içinden çıkmış bir diktatörken, Stalin tek parti rejiminden diktatörlüğe yürümüştür."

'Bunların gazetecilikle ilgisi yok'

Avrupa'nın Türkiye'yi basın özgürlüğüne uymamakla ve gazetecileri hapse atmakla suçladığını söyleyen Erdoğan, "Siz Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanına 'Diktatör' diyeceksiniz. Bir şey yapmayacağız. Benim ülkemde kendi cumhurbaşkanlarına hakaret edenlere müdahale etmeyeceğiz, de yargıya gitme hakkımızı da kullanmayacak mıyız?" dedi.

Avrupa'dan hapisteki gazetecilerin listesini de istediklerini söyleyen Erdoğan, "Hapisteki gazetecilerin listesini verin diyoruz. Bakıyorum, hepsi hırsız, çocuk istismarcısı, terörist. Geçenlerde de 149 kişilik bir liste geldi. 144'ü terör, 4'ü adi suçlardan içeride. Bunların gazetecilikle ne ilgisi var ki liste yapıp ülkemize gönderiyorsunuz" diye konuştu.(BBC)