Yeneroğlu: “Boşanma kararlarının tanınmasına ilişkin yeni uygulama hayırlı olsun!”

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının tanınmasına ilişkin bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ilgili, “Uygulamanın başlaması için ihtiyaç olan yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylelikle on binlerce insanımızı doğrudan ilgilendiren bir meselede kolaylaştırıcı bir yöntemle yeni bir dönem başladı. Bu durum hem ilgili kurumlarımız hem de sorun yaşayan vatandaşlarımız adına sevindirici bir gelişmedir.” dedi.

Yeneroğlu konuyla ilgili ayrıca şunları kaydetti:

“Yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının Türkiye’de dava açmaya gerek kalmaksızın yapılabilmesi için Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda gerekli yasal değişiklik yapılmıştı. Bu kapsamda uygulamanın başlatılabilmesi için ihtiyaç olan yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni uygulamaya ilişkin gerekli talimatın ilgili dış temsilciliklerimize ve valiliklerimize ulaşmasının ardından, vatandaşlarımız boşanma kararının tanınması için başvuruda bulunabileceklerdir.

On binlerce insanımızı doğrudan ilgilendiren bu meselede kolaylaştırıcı bir yöntemin uygulamaya geçmesi, hem ilgili kurumlarımız hem de sorun yaşayan vatandaşlarımız adına sevindirici bir gelişmedir. Bundan sonra yabancı bir ülkenin adli veya idari makamlarınca alınan boşanma kararları yurt dışında başkonsolosluklara yurt içinde de İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine yapılacak başvurular ile doğrudan tescil edilecektir. Boşanma kararının tescili ve bunun için gerekli olan belgeler yönetmelikte ayrıca belirtilmiştir. Boşanma kararlarında velayet, iştirak nafakası, çocuk ile  kişisel ilişki kurulması, mal rejimi ve tazminat gibi tenfize konu olan hükümlerle ilgili ise yetkili mahkemelere kararın tanınması veya tenfizi için dava açılabilecektir.

Yeni uygulamayla yurt dışında alınan boşanma kararlarının tanınması bağlamında yaşanan sorunlar ortadan kalkacaktır. Uygulama aynı zamanda hem vatandaş hem de kurum açısından zaman ve maliyet tasarrufunu da beraberinde getirecektir. Yeniden evlenebilmenin önü açılacak, resmi olarak evli görünmekten kaynaklanan sıkıntılar yaşanmayacaktır.

Başta İçişleri Bakanımız olmak üzere Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine sundukları katkıdan dolayı teşekkür ediyor, yeni uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum.”