Kepez Beldesi sahilinde balıkçıların ağlara dolanmış ve baygın şekilde bulup Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerine bildirdiği 1.10 metre boyunda ve 70 kilogram ağırlığındaki caretta caretta yapılan operasyonla yeniden hayata döndürüldü. Deniz kaplumbağası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUM) ekipleri tarafından gece saat 01.00 sıralarında bulunduğu yerden alınarak, ilk müdahale için bu tür vakalarda ortak çalışma yaptıkları özel bir kliniğe getirildi. Veteriner Özay Bedizci tarafından kontrol edilen deniz kaplumbağasının boğulduğu belirlendi.

İKİ SAATTE HAYATA DÖNDÜRÜLDÜ

Veteriner Özay Bedizci, caretta carettanın ağlara takılması sonucunda boğulduğunu ve kliniğe geldiğinde hiçbir refleks vermediğini söyledi. Bunun üzerine kaplumbağayı hemen solunum cihazına bağladıklarını belirten Bedizci, "Caretta carettanın refleksleri suni teneffüs ile 2 saat sonra yerine gelmeye başladı. Sabah saat 05.00 sıralarında ise tamamen kendi başına solunum yapabilir duruma geldi" dedi.

BOĞAZINDAN OLTA ÇIKTI

Başka bir sağlık sorununun bulunup bulunmadığını tespit etmek için kapsamlı bir muayeneden geçirilen ve röntgenleri çekilen caretta carettanın boğazında da bir de olta tespit edildi. Veteriner Özay Bedizci, küçük bir operasyonla boğazındaki olta çıkarılan deniz kaplumbağasının sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Tedavisi süren deniz kaplumbağası, bir süre daha kontrol altında tutulduktan sonra rehabilitasyon için DEKUM'e gönderilecek. Tam olarak iyileştikten sonra da doğal ortamı olan denize bırakılacak.



BG,EK(AÖ/BT)