BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam, Muğla Sıktı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde, '2015 Sonrası Kalkınma Gündemine Doğru: Nasıl Bir Gelecek İstiyorsunuz?' başlıklı bir sunum yaptı.

Türkiye’nin dünyanın 16 ya da 17’nci ekonomisine sahip bir ülke olduğunu belirten Najam, "Ancak insani gelişme endeksi oranları olan gelir düzeyi, sağlık ve eğitim bakımından dünyada 89’uncu sırada yer alıyor. Hükümet bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmak için bir dizi projeler yapıyor ancak bu yeterli değil" dedi.

Türkiye kadın potansiyelini tam olarak kullanadığını da ileri süren Najam, "Türkiye'nin 2023 vizyonu amaçlarından biri, dünyanın 10’ncu büyük ekonomisi olmak. Bunun için bilgi temelli toplum oluşturulmalı ve kadınların eğitimine daha çok önem verilmelidir. Türkiye'de özellikle doğu bölgelerinde görülen çocuk yaşta evlilikler, kadınların toplumsal ve eğitimsel alanda yükselememesinin temel nedenlerinden birisi. Çocuk yaşta kızların evlendirilmesi ve aile içi şiddete maruz kalmaları Türkiye'de olduğu gibi gelişmiş birçok toplumda da temel sorunların başında geliyor. Bu nedenle kalkınma hedefleri doğrultusunda bu süreç çok kapsamlı şekilde ele alınmalı. Bu olayların önüne geçmek için, eylem planlarında değişiklik, sosyal ve kültürel diyaloglar, akran baskısı, hükümetin kanun çıkarması ve daha da önemlisi bu kanunu uygulayabilmesi gerekli" dedi.

Türkiye’nin felakete yaşayan ülkelere ilk müdahale eden ülkelerden birisi olduğuna da dikkati çeken Najam, "Türkiye'den 3 milyar dolarlık gönüllü kuruluşların yardımları söz konusu. Küresel ortaklık ve denizaşırı ülkelere yapılan yardımlar noktasında çok ciddi bir ilerleme var. Nerede felaket ve sorun yaşanıyorsa Türkiye, müdahele eden ilk ülke oluyor" dedi.

Sunumu Vali Fatih Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, akademisyenler ve öğrenciler izledi.