Uçakla Gaziantep Havalimanı'na gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon sağanak yağış nedeniyle daha önce helikopterle geçmesi planlanan İslahiye İlçesi'ne karayoluyla gitti. Geniş güvenlik altında İslahiye'ye gelen Ban Ki-moon, makam aracıyla direkt Suriyelilerin barındığı çadırkentte giriş yaptı. Yaklaşık 8 bin 500 bin Suriyelinin barındığı çadır kentte Ban Ki-moon'un ziyareti basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Ban Ki-moon, bin 700 çadırın bulunduğu kenti dolaşıp kreş ve sınıfları gezdi, yetkililerden brifing aldı. Çadırkentte kreş, ilköğretim ve lise sınıflarında bin 500 Suriyeli öğrenciye eğitim verildiği kaydedildi. Çadırkent çevresinde ise çok sayıda polis ve jandarma güvenlik önlemi alırken sinyal kesici jammer cihazları da hazır bekletildi.

Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman'da kurulan çadırkentlerde kalan Suriyeli sayısının ise 135 bine yaklaştığı bildirildi.

ANGELİNA JOLİE DE 2 KEZ GELMİŞTİ

ABD'li ünlü film yıldızı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Özel Elçisi Angelina Jolie de 16 Haziran 20011'de Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ndeki çadırkentti, 13 Ağustos 2012'de de BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile birlikte Kilis ve Gaziantep'in İslahiye İlçesi'ndeki Suriyelileri ziyaret etmişti.

O dönem BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi görevini üstlenen Kofi Annan da 4 Nisan 2012'de Suriyelilerin sığındığı Hatay ve Kilis'teki kampları ziyaret etmişti.



AK(OA/AAA)