Bize ağlamayın

BİRLEŞTİRİLEN 1’inci Ergenekon davasıyla 2’nci Ergenekon davasının ilk duruşması yapıldı.  Birleştirmeyle İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada, sanık sayısı 61’i tutuklu, 256’ya çıktı. Böylece, 1’inci, 2’nci ve 3’üncü ErgenekonDanıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası ile molotofkokteyli atılması, Danıştay saldırısında kullanılan glock marka silahın Alparslan Arslan’a satılması, savcı Zekeriya Öz’ün tehdit edilmesi, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneralİlker Başbuğ hakkındaki dosya olmak üzere, “Ergenekon” kapsamında açılan toplam 16 iddianame tek davada toplanmış oldu.

Tutuklu sanık Tuncay Özkan, duruşma öncesinde izleyicilere şunları söyledi: “Cumhuriyet mitinglerindeki coşkuyu kaybetmeden mücadelemize ara vermeden dimdik durarak yolumuza devam edeceğiz. İçerdekileri düşünmeyin, içerdekiler için ağlamayın, düşenler için ağlamayın. Bir adım sonrasını düşünün. Tek başınıza hareket etmeyin. Hep biz bilinciyle hareket edin. Bugün karamsarlık içine girmeyin. Kendinize ve memlekete iyi bakın.” Manisa ve İzmir’den gelen izleyicilere seslenen tutuklu sanık CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise, “İşin kolay kısmı bizde, zor kısmı sizde. Bütün mesele kimsenin bilmediği gibi beklemeyi bilmektir. Bana 3 bin kadar mektup geldi. Çok duygulandım. O mektupları okuyunca anladım ki Anadolu’da bu köz oldukça kimse bizi yıkamaz” diye konuştu. Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşma sürerken, sanıkların salondan izinsiz ayrılmasını yasaklayarak, “Sanıklar ve izleyiciler arasında not, CD, flaş bellek alışverişi de yasaklanmıştır. Aksi durumda hukuki işlem yapılacaktır” dedi.

Osman Yıldırım yasaklı

Danıştay saldırısıyla da ilişkilendirilen tutuklu sanık Osman Yıldırım, öğleden sonra, jandarmalar eşliğinde salona getirilirken Tuncay Özkan’ın üzerine yürümek istedi. Jandarmaların engellediği Osman Yıldırım’ın, ağzı kapatılarak salondan çıkartılması üzerine mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. Yıldırım, esas hakkındaki son savunması alınıncaya kadar duruşmalardan men edildi.


Duruşmaya katılmadılar

ERGENEKON’da dünkü duruşmaya eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ katılmadı. Başbuğ, yakınları aracılığıyla, önceki gün Twitter’daki adresinden “Danıştay davasında hüküm verilenlerle ve Cumhuriyet Gazetesi’ni bombalayanlarla aynı potaya konularak itibarımız ve onurumuz zedeleniyor” demişti. Başbuğ’un yakınlarına “Katillerle ve çetecilerle aynı sanık sandalyesine oturmam” dediği ve savunmalarını avukatı aracılığıyla yapacağı da iddia edilmişti. Davaya, Başbuğ’un yanı sıra emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Dursun Çiçek, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün de aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık katılmadı.