Bitlis kent merkezinde geçen hafta pazartesi akşam saaatlerinde başlayan kar yağışı, cuma günü durdu. Kar kalınlığının 270 santimetreyi bulduğu Bitlis merkezde mahalle araları dahil olmak üzere tüm yollar ulaşıma kapandı. Belediye ekipleri karla mücadelede büyük sıkıntı yaşarken, Belediye Başkanı Fehmi Ayaydın ise acil yardım çağrısında bulundu. Cumartesi gününden itibaren başlayan çalışmalar sonucu karla kaplı olan 343 köy yolundan 210'u ulaşıma açılırken, Bitlis merkezde ise yolların açılmasından sonra kardan tüneller oluştu. Yol kenarına yığılan karların yüksekliği 5-6 metreyi bulurken, araçların ve insanların bu kar tünellerden geçişleri ise ortaya ilginç görüntüler çıkardı.

SOKAK LAMBASININ ÜZERİNDE AYAKKABISINI BAĞLADI

Tek katlı evlerin kara gömüldüğü Bitlis merkezde 5 metrelik sokak lambaları da temizleme çalışmaları sırasında yığılan karların içinde kaldı. Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, karın yüksekliğini gösterebilmek için Bitlis-Tatvan Karayolu üzerindeki Rahva'daki TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede bir sokak lambasının üzerinda ayakkabısının bağcıklarını bağladı. Başkan Alaydın, dedelerinin ve babalarının eski kışları anlatmak için kara gömülen telefon direklerini kendilerine örnek gösterdiğini belirterek, "Efsane geri döndü. Hep büyüklerimiz bizlere anlatırdı. Bitlis’te Rahva bölgesinde telefon ve elektrik direklerinde ayakkabılarını bağladıklarını söylerlerdi. Evet biz de şu anda Bitlis’te TOKİ bölgesinde bir elektrik direğinin yanındayız. Ve şu anda 'Efsane geri döndü' diyerek ayakkabımızı bağlıyoruz" dedi.

Başkan Alaydın Bitlis merkezde yaptıkları karla mücadele çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, en büylük korkusunun ise Meteoroloji'nin perşembe günü beklediği kar yağışı olduğunu söyledi. Kar yağışının yoğun olması durumunda kentte bazı noktaların tamamen kilitleneceğini anlatan Başkan Alaydın şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımız yaklaşık 15 günden beridir aralıksız karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Bugün ve yarın yapacağımız çalışmalarla Bitlis genelindeki bütün cadde ve sokakları ulaşıma açmış olacağız. Ancak bizi endişelendiren tek şey gelecek olan yağışlı havadır. Şu anda yere bastığımız noktada yaklaşık 1.5 metrenin üzerinde kar var. Bundan sonra gelebilecek kar yağışını sağa-sola nasıl atacağız. İş makinelerimiz çok da titiz şekilde çalışarak bu şekle getirdiler. Şu anda bulunduğumuz TOKİ 3’üncü Etap'ta labirent şekilde tüneler açılmış."

KAR SONRASI DA DÜŞÜNDÜRÜYOR

Başkan Alaydın, kar sonrasında çeşitli sorunlarla karşılaşabileceklerini belirterek, "Bizim bir başka endişemiz de kar sonrası yaşanacak altyapı sorunlarıdır. Şu anda temizlik konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Çöp araçlarımız çalışmıyor. Bu yüzden sağa sola atılmış çöpler var. Yağışların bastırması nedeniyle çöp konteynerlerimizi toplayamadık. Şimdi iş makinelerimiz bu konteynerlere zarar vermeye başladı. Özellikle dar sokaklarımızda yığılan karları atacak yer bulamıyoruz. Yapacak tek şey kaldı; yağacak karın üstüne basa basa yürümek. Fakat ulaşıma kapanan yollarda da çok büyük sıkıntılar var. Bu noktada da diyaliz hastalarımız ve kronik hastalarımız var. Bu hastaların periyodik olarak hastaneye ulaşmalarını da sağlama görevimiz var. Bizi bahar ayları da ciddi şekilde tehdit ediyor. Ani kar erimelerinden dolayı sel felaketleri, çevre ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır. İçme suyu ile ilgili sıkıntılarımız da devam ediyor" dedi.



ÖÇ(FE/CK)