Sulu tarımın gittikçe yaygınlaştığı Bitlis'te Van Gölü kıyısındaki Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ile Güroymak ilçesi, bölgenin adeta sebze deposu haline geldi. Üretici, bu yıl elde etiği üründen oldukça memnun olduğunu belirtirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Korkmaz, 4 ilçede 25 bin ton domates üretimini yapıldığını kaydetti. Üretecileri tarlarında ziyaret ederek açıklamalarda bulunan Korkmaz, bir dekarlık alanın çifçiye maliyetinin 450-500 lira civarında olduğunu, hasat zamanı ise dekarın, bin 600 ile 2 bin lira arasında satıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Bu rakamlar ilçelerimiz açısından çok önemli bir katma değer anlamına geliyor. İlçelerimizdeki çiftçileri olabildiğince ekonomik değeri yüksek olan ürünlere yönlendirip, tarımsal destek politikalarımızla faydalanmalarını sağlıyoruz. Biz çiftçilerimize değişik alternatif ürün yetiştirmeleri konusunda da yardımcı oluyoruz. Çünkü ürettikleri üründen zarar ederlerse alternatif ürünleri devreye sokuyoruz. Nitekim bu yıl patates piyasasına baktığımız zaman, fiyatlar tam olarak istenilen düzeyde değil ancak domates ve diğer ürünler yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Sulu tarıma geçişte gerek eğitim çalışmaları gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen hibe desteklemeleri ve Ziraat Bankası tarafından verilen 5 yıl süreyle faizsiz kredilerin bu anlamda çok olumlu bir katkısı oldu."

Korkmaz, Bitlis'in bir avantajının da sezonun son ürünlerinin bölgede yetişmesi olduğunu söyledi. Korkmaz, "Gerek meyvecilikte gerekse sebzecilikte batıdan başlayan hasadın sonunu, biz burada yapıyoruz. Dolayısıyla piyasada ürünün azaldığı bir dönemde o ürünü piyasa sürdüğümüz için ekonomik olarak da alıcı bulmaktayız. Bu bizim için çok önemli bir avantajdır" dedi.