Doğa Derneği ile Burdur Gölü'nün kurtarılması için hazırlanan Burdur Gölü Yönetim Planı içinde çalışmalar yürüten Orman Mühendisi Fatih Taşkıran, Orman ve Suişleri Bakanlığı'nın Burdur'da 25 yeni gölet projesini açıklaması sonrası, Burdur Gölü'nün yıkımı olacağı düşüncesiyle Çevre Mühendisi Handan Elpit ile birlikte Türkiye'deki tüm göl ve su kaynaklarını yerinde incelemek, doğal su kaynaklarının kurumasına neden olan faktörlerin engellenmesi ve halkın farkındalığını artırmak için 9 Haziran'da bisikletleriyle yollara düştü.

BAKAN EROĞLU'NUN AÇIKLAMASI ÜZERİNE YOLA ÇIKTILAR

Burdur Gölü kurtarmak için çok güzel bir platform oluşturulduğunu ve çalışmalar yapılıyorken Bakan Veysel Eroğlu'nun Burdur'a 25 yeni gölet açıklaması yaptığını hatırlatan Fatih Taşkıran, şöyle konuştu:

“Burdur'a 25 yeni gölet yapımı demek, bizim yıllardır kurtarmak için mücadele ettiğimiz Burdur Gölü'nün sonu, yıkımı demek. Bu yeni göletler Burdur Gölü'nü besleyen tüm kaynakları engelleyecek ve büyük tehlike altında olan bu gölün kurumasına neden olacaktır. Böylelikle yürütülen projenin, bu tür samimiyetsiz ortamda amacına ulaşmayacağı ve Türkiye'deki tüm göller ve su kaynaklarının bu tür gölet, baraj, HES, yeni tarım veya başka amaçlı alanlar oluşturulması için kurutulması, sondajlar, etraflarındaki tarımsal alanlarda kullanılan zirai ilaç atıkları, sanayi atıkları ve kanalizasyon gibi evsel atıklarla hızla kirletilmeleri nedeniyle bisikletlerimizle bütün bunlara engel olabilmek için yola çıktık."

YOLCULUK BURDUR GÖLÜ'NDEN BAŞLADI

Yolculuğa başladıkları 9 Haziran'da ilk incelemelerini de Burdur Gölü'nde yapan ikili, halen devam ettirdikleri yolculuklarında 62 günde 3 bin 500 kilometre yol yaptı ve 14 ilde 50'ye yakın göl, delta ve su kaynağında birebir incelemede bulundu. İç Anadolu, Göller Bölgesi ve Doğu Akdeniz'i tamamıyla gezen iki mühendis, Ege ve Batı Akdeniz'i de turladıktan sonra Marmara Bölgesi'ne geçecek. Bu şekilde tüm Türkiye'yi dolaşarak, bütün göllerin en son güncel durumlarını rapor haline getirecek ikili, doğal su kaynaklarının korunması, baraj ve HES gibi projelerle kullanım haklarının satışlarının engellenmesi için incelemelerini TBMM gündemine taşıyacak.

Sulak alanların kurutulması, su kaynaklarının engellenmesi ve kirliliğin Türkiye'de son 50 yılda göllerin yarısının kurumasına neden olduğunu açıklayan Fatih Taşkıran, giderek büyüyen bu sorunun Türkiye'de ciddi ölçüde su problemlerine yol açacağını, yanlış su ve tarım politikaları yüzünden su kaynakları ile birlikte bulundukları alanlardaki doğal yaşamlar, binlerce canlı türünün de yok edildiğini söyledi.

NERELERE GİTTİLER?

Fatih Taşkıran ve Handan Elpit'in Burdur Gölü'nden başlayan bisikletli yolculuğunda Yarışlı, Salda, Gölhisar, Karataş ve Çorak göllerinin ardından Denizli'de Acıgöl'e geçildi. Ardından Antalya-Elmalı Avlan Gölü, Burdur-Çavdır Söğüt (Karagöl) Gölü'nden Isparta'ya geçiş yapan mühendisler, Gölcük, Eğirdir, Kovada göllerinden sonra Afyonkarahisar'da Karamık Bataklığı, Eber ve Akşehir göllerinden Konya'ya geçiş yaptı.

Konya'da Beyşehir, Seydişehir Suğla, Süleyman Hacı, Meke, Akgöl, Acıgöl, Çıralı, Meyil, Ereğli Sazlıkları, Ereğli Akgöl ve Hotamış'a giden Taşkıran ve Elpit, sonrasında ise Adana'da Yumurtalık Lagünleri, Akyatan ve Beşemen göllerini inceledi.

Hatay'da kurutulan Amik ve Gölbaşı gölleri ile yolculuklarına devam eden ikili, Aksaray Narlı Göl, Kayseri Sultan Sazlığı ve Kayberi'de Yay, Çöl ve Sobe Gölü'nün ardından Kırşehir'de Seyfi Gölü'ne gitti.

Kurumaya yüz tutmuş Tuz Gölü ve etrafında birçoğu yine kurumuş olan uydu gölleri inceleyen ekip, güzergahlarında yine Konya'da Tersakan, Düden, Kulu ve Köpek göllerinden sonra Ankara'da Mogan ve Eymir göllerine ulaştı.

Ankara'dan Manisa Salihli'de Gölmarmara'ya geçen ekip, İzmir'de ise Gebiz Deltası ve Karaburun'daki İris Gölü'ndeki incelemelerini de tamamladı.

Bisikletleri ile birkaç gün sonra Aydın Bafa Gölü'ne geçecek olan ikiliden Handan Elpit'in rahatsızlandığını ve bu nedenle ara vermek durumunda kaldığını belirten Fatih Taşkıran, yolculuğunun devamındaki Aydın Bafa, Muğla Köyceğiz Gölü ve etrafındaki 3 tane uydu göl ile Ege, Orta Anadolu ve Akdeniz'in tamamlanmış olacağını dile getirdi.

'BAKANLIK ANADOLU'NUN DOĞASINI YOK EDİYOR'

Türkiye'nin, insan da dahil binlerce canlıya hayat veren gölleri, taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korumayı taahhüt ettiğini hatırlatan Fatih Taşkıran, şunları söyledi;

“Anayasa ve ilgili kanunlarda doğal varlıkların korunması gerektiği belirtiliyor. Fakat, Orman ve Su İşleri Bakanlığı '1000 günde 1000 gölet' ve diğer baraj projeleri ile kendi baraj göllerini yaratıyor, dereleri ve gölleri kurutuyor. Kısaca, doğal gölleri kurutup, yerine HES veya sulama amaçlı barajlar ve göletler yaparak bize bir gelecek sunmaya çalışıyorlar. Türkiye'de doğa koruma ile ilgili bütün hukuki mevzuat hiçe sayılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü Kuruluş Kanunu'na dayanarak Anadolu'nun doğasını yaşatmak yerine yok etmeyi tercih ediyor."