Bireysel emeklilik için 2002'de başvurduğu şirkete 8 yıl prim ödeyip, emekliliğine 2 yıl kala 4 Ekim 2010'da ayrılan Muhsin Ayman, kendisine iade edilen toplam paradan yüzde 15 stopaj kesilince, bu kesintisinin yasal olmadığı iddiasıyla Maliye Bakanlığı aleyhine dava açtı. Toplam para üzerinden bin 359 lira stopaj kesilen Ayman'ın avukatı aracılığıyla verdiği dava dilekçesini inceleyen İstanbul 3'üncü Vergi Mahkemesi, itirazı haklı buldu. Mahkeme, yapılabilecek kesintinin ana para ve getirisinin toplam tutarından değil, sadece paranın getirisi üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme, Muhsin Ayman'dan fazladan tahsil edilen paranın faiziyle birlikte iadesine karar verdi.

GENEL DÜZENLEME YAPILMALI

Ayman'ın avukatı Atilla Ayman, bu konuda insanların mağduriyetinin önlenmesi için genel bir uygulama yapılması gerektiğini söyledi. Mahkemenin haklı bir karar verdiğini belirten Ayman şöyle dedi:

"Böyle durumda, vatandaşlar dava açtığı zaman kazanıyor. Buna rağmen genel bir düzenleme yapılmıyor. Siz paranızı almak için verdiğiniz dilekçenize bununla ilgili bir örnek karar koysanız bile, 'O dava kişiyi bağlar, biz onu genelleştiremeyiz' diyorlar. Vatandaş hakkını aramak için dava açınca, görev yapan vergi mahkemesi meşgul oluyor. Uzun süre bekliyor. Yargılama masrafları çekiyor. Bu konuda genel bir düzenleme yapılırsa, ne vatandaş mağdur olur, ne de yargı meşgul edilir."



MKA(OA/COŞ)