Dün akşam Habertürk kanalında canlı yayına katılan Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Anayasa’nın 67. Maddesi’ndeki “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmünü hatırlattı.

Sarıkaya Yıldırım’a “Madem 2019’da seçim olacak. Ama siz bu maddeyi de değiştirdiniz, geçici maddeyle kaldırdınız. Buna neden gerek duydunuz?” diye sordu. Yıldırım, soruya “Bu maddenin hiçbir mantığı yok. Niye 1,5 yıl değil, niye 6 ay değil” ifadelerini kullanarak kaçamak yanıt vermeye çalıştı.

Ancak Sarıkaya’nın sorusunu “Ama bir geçici maddeyle getirdiniz, bir defaya mahsus olmak üzere. Yani madde duruyor hala” diye üstelemesi üzerine, Yıldırım “Hayır, o konuya bakmam lazım. Ben öyle olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Teklifte’ki hüküm ne diyor?
AKP ve MHP’nin hazırladığı ve Meclis’ten de ortaklıkla geçirdiği başkanlık odaklı anayasa değişik teklifinin 17. Maddesi’nde şu hüküm yer alıyor: “Anayasanın 67’nci maddesinin son fıkrası hükmü, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz.”

Binali Yıldırım’ın altında kendi imzası bulunan Anayasa değişikliği teklifinin ayrıntılarını bilmemesi sosyal medyada da esprilere konu oldu.

https://twitter.com/mudafaacilar/status/841961858462584832

binali-yildirim-imzasinin-oldugu-anayasa-teklifini-okumamis-o-konuya-bakmam-lazim-258667-1.