İşte beş sanatçının gözünden Suriyelilerin yaşadığı trajedi.

AI WEIWEI



Çinli sanatçı Ai Weiwei Yunanistan'ın Midilli adasında bir sergi açtı.

Sanatçı, mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi.

Yunanistan’ın Midilli adası, Avrupa’ya gitmeyi uman mültecilerin ana varış noktalarından biri.

Rohit Chawla’nın Hindistan Sanat Fuarı için çektiği bu fotoğrafta, Ai Weiwei, Kurdi’nin Bodrum sahiline vuran cesedini yansıtan fotoğraftaki gibi poz veriyor.

BANKSY

İngiliz sokak sanatçısı Banksy de bir dizi duvar resmiyle mültecilerin yaşadıklarına dikkat çekti.


Banksy, “Jungle” (Orman) adlı çalışmasında Fransa'nın Calais kentindeki bir mülteci kampının duvarına Apple’ın kurucusu Steve Jobs'u çizdi.

Duvar resminde, 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’ye giden Suriyeli bir göçmenin oğlu olan Jobs, Apple bilgisayarların ilk modellerinden birini ve sırtında bir çuval taşıyor.

Şimdiye kadar kimliğini gizli tutan ve nadiren açıklama yapan Banksy, "Sık sık göçmenlerin ülkenin kaynaklarını tükettiğini düşünürüz. Ama Steve Jobs, bir Suriyeli göçmenin oğluydu” dedi.

TAMMAM AZZAM

Suriyeli sanatçı Tammam Azzam, ülkesinde savaş başlayınca Dubai’ye yerleşti.


Azzam, “Suriye müzesi” adını verdiği çalışmasında Suriye’de bombaların yıktığı binaların fotoğraflarının üstüne, Batılı ressamların resimlerini bindirdi.

Tammam Azzam “Özgürlük Grafitisi’ adlı çalışmasında Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in ünlü “Öpücük” resmini, Suriye’deki bir binanın fotoğrafının üstüne yansıttı.

Şam doğumlu sanatçı BBC’ye, ülkesindeki yıkıma dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi, “Bu binada farklı farklı hayatlar vardı. Ama şimdi hepsi yok oldu” dedi.

İBRAHİM FAHRİ

İngiltere’de yaşayan İbrahim Fahri, başka bir Suriyeli sanatçı.


Fahri, geçen yıl Mart’ta, yani savaşın dördüncü yılında Londra’daki bir galeride, enstalasyon çalışmasında 1461 süt şişesi sergiledi. Her bir şişe savaştaki bir günü temsil ediyordu.

İbrahim Fahri, “Milyonlarca Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kaldı. İnsanlar parklarda açıkta uyuyor. Elektriksiz, sobasız yaşıyorlar. Donarak ölüyorlar. Dünya onları unutmuş gibi” diye konuşuyor.

ALAA MINAWI

Alaa Minawi'nin neon ışıklı figürlerden oluşan çalışması “Benim ışığım, senin ışığın” adını taşıyor


Beyrut’ta yaşayan Filistinli sanatçı, ışık enstlasyonuna Suriyeli mültecilere tercümanlık yaparken yaşadıklarının ilham verdiğini söylüyor.

Altı kişilik Suriyeli aileyi temsil eden ışık figürleri, Beyrut, İstanbul, Amsterdam ve Londra dahil birçok farklı kentte sergilendi.