Turistlere yönelik dolandırıcılık olaylarıyla ilgili yapılan ve 35 kişinin gözaltına alındığı operasyonda yakalanan R.Ç.’nin çıkarıldığı mahkeme tarafından 60 bin lira kefaletle serbest kaldığı öğrenildi. Öte yandan polis kayıtlarınaa göre son üç yılda taksiciler tarafından dolandırılan turist sayısının 109 olduğu bu şikayetlerle ilgili 258 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Sunuculuğunu Conor Woodman’ın yaptığı ve daha önce Barcelona, Rio ve Prag gibi şehirlerin konu edildiği programda İstanbul da ele alınmıştı. Gizli kamera ile yapılan çekimlerde Eminönü, Sultanahmet ve Beyazıt gibi turistlerin uğrak yerleri olan tarihi yarımadada taksicilerin ve mağaza sahiplerinin turistlere "yüksek fiyat"tan mal satması belgesele yansıdı.

39 KEZ İŞLEM YAPILDI

Gizli kamerayla yapılan çekimler sırasında görüntülere yansıyan turistlere iki bira karşılığında 1500 lira hesap çıkartıldığı iddia edilen işyerinin işletmecisi R.Ç.’nin geçtiğimiz Ağustos ayında polis tarafından gözaltına alındığı ortaya çıktı. Turistlere yönelik dolandırıcılık olaylarıyla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 28 Ağustos 2012 tarihinde yapılan operasyonda 35 kişi gözaltına alınmıştı. Turistlere eğlence mekanlarında yüksek fiyatlı hesaplar çıkartan daha sonra zorla tahsilat yaptıkları iddia edilen bu kişilerle birlikte R.Ç. adliyeye çıkarılmıştı. Mahkeme R.Ç.’yi 60 bin lira kefaletle serbest bırakmıştı. Öte yandan çekimlerin yapıldığı işyerine polis tarafından daha önce 39 kez işlem yapıldığı ortaya çıktı. Bu baskınların 24’ünde R.Ç.’nin işletmeci olarak görev yaptığı ve hakkında işlem yapıldığı öğrenildi.

TAKSİCİLER DE YAKALANDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü istatistiklerine göre ise taksiciler tarafından dolandırılan turist sayısının son üç yılda 99 olduğu belirtildi. Turistlerin şikayeti üzerine verilen parayı el çabukluğu ile sahtesiyle değiştirip tekrar para almak, gidilecek yere dolaşarak giderek taksimetrenin çok daha fazla para yazmasını sağlamak gibi yöntemler kullanan 258 kişinin polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.


Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından son üç yılda 39 bin 605 taksinin kontroldan geçirildiği ve kurallara uymamak, müşteri seçmek, durulmaması gereken yerde yolcu almak ya da indirmek gibi sebeplerden idari para cezaları kesildiği öğrenildi.

2010 yılında 41 turist taksiciler tarafından dolandırıldığını söyleyerek şikayetçi oldu. Bu şikayetleri değerlendiren polis 105 kişiyi yakalayarak işlem yaptı. 2011 yılında 31 turist taksiciler tarafından dolandırıldığını söyleyerek şikayetçi oldu, Polis 98 kişiyi gözaltına aldı. 2012 yılının ilk 10 ayında 27 turist polise şikayetçi taksiciler tarafından dolandırıldığını söyleyerek şikayetçi oldu. Polis bu şikayetlerle ilgili 55 kişiyi gözaltına aldı.


(BB)