Halen Açık Öğretim Fakültesi Meslek Yüksek Okulu'nda 'Halkla İlişkiler' öğrenimi gören, evli ve 1 çocuk annesi Yasemin Talih Manış, direksiyon tutkusunu birçok kadının cesaret edemeyeceği şekilde icra ediyor. Göynük Belediyesi'ne bağlı Fen İşleri Müdürlüğü'nde kamyon şoförü olarak çalışan Manış ağır vasıta kullanmasına imkan sağlayan E ve D sınıfı sürücü belgelerinin yanı sıra motosiklet kullanabilmek için gerekli A2 sınıfı ehliyetlere de sahip.

7 yaşındaki kızı Sude Elnur'u da usta bir sürücü olarak yetiştirmeyi hedeflediğini belirten Yasemin Talih Manış, yaptığı işe aşık olduğunu söyledi. Manış, boş zamanlarında Harlan Cober'in kaleme aldığı 'Asla Vazgeçme' adlı kitabı okuduğunu belirterek, şoförlük tutkusunu şu şekilde anlatıyor:

"Otobüs işletmecisi olan babam beni 7 yaşındayken direksiyon başına geçirmişti. O zamanlar köylülerimiz 'Kız çocuğu araba mı kullanırmış' diyerek tepki göstermişti. Ancak babam bu sözlere aldırış etmedi ve benden desteğini esirgemedi. 2000 yılında ehliyetimi aldım. O günden bu yana da hep araç üzerindeyim."

MASA BAŞI İŞLERİ SEVMİYORUM

Göynük Belediyesi'nde işe başlamadan önce bir sürücü kursunda eğitmenlik yaptığını, bu nedenle E, D ve A2 sınıfı sürücü belgelerini aldığını kaydeden Manış, "Sürücü kursunda eğitmenlik yapabilmek için psikoteknik bilgisine de sahibim. Masa başı işleri ve el örgüsü bana göre değil. Göynük Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nde kamyon şoförüne ihtiyaç olduğunu duydum ve başvurdum. Deneyimlerim nedeniyle işe alınmamda bir sorun yaşamadım. İşin yoğun olduğu dönemlerde, gerektiğinde iş makinelerine de çıkıyorum. Kamyonumda beklemem gereken zamanlarda da kitap okuyorum."

KIZ ÇOCUKLARININ ÖZGÜVENİ KIRILIYOR

Türkiye'de kadınların araç kullanmasına karşı oluşan ön yargılarla mücadele ettiğini, kadınların her işi yapabileceği konusunda görüşünü açıklamaktan ve gereğinde tartışmasını yapmaktan kaçınmadığını kaydeden Yasemin Talih Manış, şöyle devam etti:

"Tabuları yıkmaya çalışıyorum. Bana 'Kızlar araba kullanır mı?' dediler. Toplumumuzda yapılan bu kısıtlama nedeniyle, kız çocukları başını kaşırken bile, 'Acaba kızarlar mı?' diye düşünür halde geldi. Erkek çocuklarını yetiştirirken, kız çocuklarına yapılanın aksine tüm özgüven veriliyor. Bu nedenle erkekler her zaman için yaptıklarından ve kendilerinden emin bireyler olarak kadınların yapabileceklerini görmüyorlar."

MESAİ ARKADAŞLARI İNANMADI

Göynük Belediyesi'nde 1 Şubat'ta kamyon şoförü olarak işe başladığı ilk gün mesai arkadaşlarının, 'Sen dur, biz yaparız' diyerek yardımcı olmak istediklerini belirten Manış, "Onlara, kendilerini izlemeye gelmediğimi söyledim ve her işi yapabileceğimi gösterdim. Şimdi onlardan biriymişim gibi iş bölümü yaparak çalışıyorum. Bu da beni mutlu ediyor. Belediyede işe başladığımı öğrenen arkadaşlarım, ne iş yaptığımı soruyor. Kamyondayım dediğimde, 'Nasıl yani? Kamyonla kontrole mi çıkıyorsun?' diye sorarak, kamyonu kullanabileceğime inanmıyorlar" diye konuştu.

BABAMIN VE EŞİMİN DURUMUNU GÖZE ALIP OTURAMAM

Yasemin Talih Manış, "Büyüklerimizin bir sözü var: Elden gelen öğün olmaz, gelse de zamanında olmaz, derler. Bu nedenle ne babamın ne de eşimin durumunu göze alıp evimde oturmuyorum. Yapabildiğim müddetçe işimi yapmaya devam edeceğim. Her kadının bu konuda istikrarlı olmasını isterim" dedi.



SY(SU/CK)