CHP'li Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekleyen Büyükşehir Yasası'nın ilçe belediyelerinde spor branşlarını durma noktasına getireceğini öne sürdü. Başkan Tartan, bundan sonra bu tesislerden başarılı sporcu yetişemeyeceğini, ellerindeki cevherleri keşfedemeyeceklerini belirterek, şöyle dedi:

"Bu resmen ilçe belediyelerine vurulmuş bir darbedir. Bu yasa ile Türkiye'de başarılı sporcuların önü kesilmiştir. En son olimpiyatlardaki başarısızlığımız ortadadır. Bizler yeni isimler keşfetmek, sporla uğraşanlara destek vermek için varımızı yoğumuzu ortaya koyarken böyle bir yasanın ortaya çıkması düşündürücüdür."

Belediyelerin, spor kulüplerine desteğin yanı sıra amatör kulüplere de maddi ve manevi  katkı sağladığına değinen Başkan Tartan, gençlerin kazandığı başarılarla sadece bir kentin değil tüm ülkenin gururlandığını dile getirdi. Tartan, bu başarıların dünya ve Avrupa şampiyonlukları ile taçlandığını söyledi. Yeni spor alanları ve olanakları yaratılarak gençlerin sokaklardan ve kahve köşelerinden kurtarılarak milli takıma sporcu yetiştiren kurumlar oluşturulduğuna değinen Tartan şöyle konuştu:

"Liglerde müsabaka yapan takımlarımızın sporcuları ile sezonluk sözleşmeler imzalanmıştır. Bu durumda liglerden çekilmek zorunda kalınacak ve tüm dengelerin bozulmasına neden olunacaktır. Sporcular açıkta kalacak, belediye spor kulüpleri zor ve sıkıntılı bir süreç yaşamaya başlayacaktır. Tüm federasyonlar kaos yaşayacaktır. Bizler sporun şiddeti önlediğini bilerek her yerde spor merkezleri kuruyoruz. 'Sağlık için spor yapmalıyız' diyerek açtığımız kurslarda ekonomik imkanları olmayan gençlere ücretsiz hizmet sunuyoruz. Belediye bünyesinde kurulan spor branşlarından yetişen sporcular aldıkları başarılar ile isimlerini altın harflerle yazdırdılar."

TBMM'de 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen Büyükşehir Kanunu'nun 17. maddesinin 4. fıkrasında "Belediyelerin birinci fıkranın (b) bendi uyarınca, sporu teşvik amacıyla yapacakları nakdi yardımın bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeler için tahakkuk eden miktarın binde yedisini geçemez" ibaresinin anlamının son derece açık olduğunu dile getiren Başkan Tartan şöyle devam etti:

"Artık belediyeler spor branşlarına ve amatör kulüplere yardım edemeyecek. Bu resmen gençlerimize ve başarılı sporcularımıza vurulmuş bir darbedir. Belediyelerin spor birimleri halkın toplumla bütünleşmesi için ara yüzdür. Bu ara yüzde sosyalleşerek kendine ve topluma katkı sağlar, bu birimlerin bütçelerinin azalması demek, topluma daha az katkı sağlanması demektir. Bu maddenin çekilmesi önemli bir zorunluluktur."



DHA(AÖ/İD)