Senoz Vadisi'ndeki taş ocağından, Karadeniz Sahil yolu inşaatı sırasında deniz dolgusunda kullanılmak üzere yaklaşık 20 yıl süreyle taş alındı. Sahil yolu inşaatının tamamlanması sonrasında taş ocağı kapatıldı. Bu sırada dere tahribatını engellemek için karayolu kenarına istinat duvarı yapmak isteyen Madenli Belediye Başkanı Mustafa Tüylüoğlu, 3 ay önce taş ocağı sahasından 3 kamyon taş aldırdı. Ancak bölgede görev yapan jandarma ekipleri, kepçe operatörü Cafer Yazıcı ile kamyon şoförü Kadir Yılmaz hakkında taş ocağından izinsiz taş alındığı gerekçesiyle yasal işlem başlattı. Belediye araçlarına el konularak taş alımı durduruldu. Soruşturma sonucunda Madenli Belediye Başkanı Mustafa Tüylüoğlu ile iki çalışanı hakkında, Çayeli Asliye Ceza Mahkemesi’nde 'nitelikli hırsızlık' suçlamasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması 16 Şubat'ta görülecek.

'PATLATMA YAPMADAN KALAN TAŞLARI ALDIK'

Madenli Belediye Başkanı Mustafa Tüylüoğlu, Karadeniz sahil yolu inşaatı için 20 yıl süreyle beldedeki taş ocağından taş alındığını belirterek, yöre halkının yaşadığı sıkıntılara rağmen bu çalışmaya destek verdiğini söyledi. Tüylüoğlu, "Dere tahribatı ile yola zarar gelmemesi için, kapatılan taş ocağında patlatma yapmadan kalan taşları alarak istinat duvarı yaptık. Ancak aldığımız taşlardan dolayı hakkımızda 'nitelikli hırsızlık' suçlamasıyla dava açıldı. Biz hizmet yapmaya çalışıyorduk. Böyle bir dava ile karşılaştık" dedi. 

VADİ HES TEHDİTİ ALTINDA

Uzun süre taş ocaklarının tehdidi altında kalan, bir süredir de yapımına başlanan hidroelektrik santrallerin tehdidi altına giren Senoz Vadisi, SİT alanı olma özelliğini de kaybetti. İki yıl önce yapılan başvuru üzerine bölgede inceleme yapan Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, vadinin taş ocakları nedeniyle doğal SİT alanı olma özelliğini kaybettiği yönünde görüş bildirdi. 



MK(TM/COŞ)