Eyyübüye Semti'nde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde saat 22.40 sıralarında isyan girişimi başlatıldı. KCK tutuklusu BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın yanısıra siyasi suçluların da yer aldığı bin dolayında tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevindeki C-12 koğunda kalanların yatak ve yorganları ateşe verip sloganlar atarak başlattığı isyan, kısa sürede diğer koğuşlara da sıçradı. İsyan üzerine çok sayıda jandarma ve polisle birlikte itfaiye ve sağlık ekipleri cezaevine sevk edildi. Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun da cezaevine gelerek çalışmaları yönlendirdi. 

Polis, cezaevi çevresini ablukaya alarak çevrede kuş uçurmazken, jandarma ise isyana müdahale etti.

Bu sırada isyan haberinin yayılmasıyla yaklaşık 500 hükümlü ve tutuklu yakını cezaevi çevresinde toplandı. Cezaevindeki gelişmelerden haberdar olmak isteyen tutuklu ve hükümlü yakınları ile polis arasında da zaman zaman cezaevi önünde gerginlik yaşandı.

Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle isyan 1.5 saatte kontrol altına alınırken, çıkan yangın da itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Çıkan olaylarla yaralanan yaklaşık 15 tutuklu ve hükümlü ambulanslarla çeşitli hastanelere götürülerek tedavi altına alındı.

Cezaevinde çıkan isyan 1.5 saatte kontrol altına alındıktan sonra Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu yaptığı kısa açıklamada ölenlerin de olduğunu söyledi. Likoğlu, "Cezaevindeki isyan siyasi tutukluların değil, adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşta meydana gelmiştir ve şu anda kontrol altındadır. Olaylarda hayatını kaybeden kişiler var, sayı konusunda bir şey söylemiyorum. Gerekli açıklamayı Vali Bey kendisi yapacak" dedi.

HK,AL (SSA) (FOTOĞRAF)

 


)