BDP ve DTK'nın, İmralı'da ömür boyu hapis cezasını çeken ve 11 aydan bu yana  avukatları ile görüştürülmeyen Abdullah Öcalan'a özgürlük talebi ile Diyarbakır'da büyük bir miting düzenleme kararı aldığı belirtildi. Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde geçen yıl PKK'lıların düzenlediği 13 askerin şehit edildiği ve Diyarbakır'da DTK'nın demokratik özerkliği ilan ettiği gün olan 14 Temmuz'da yapılması kararlaştırılan miting için hazırlıklara başlandı. Diyarbakır dışında bölgedeki diğer illerden ve Kuzey Irak'tan da katılımın sağlanması istenen mitingin bugüne kadar yapılmışları aşan büyüklükte olması hedeflendi. BDP ve DTK tarafından yapılması kararlaştırılan miting için bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, aydın, gazeteci ve yazarlar da Diyarbakır'a davet edilecek.

Miting için hazırlıklardan sonra tertip komitesi adına Diyarbakır Valiliği'ne başvuru yapılıp izin alması beklenirken, mitinge BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katılarak konuşma yapacak.

14 TEMMUZ TARİHİNİN ÖNEMİ

Mitingin düzenleneceği 14 Temmuz tarihi, PKK'nın kurucu kadroları arasında yer alan ve 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi'ndeki 5 No'lu koğuştaki insanlık dışı uygulamaları protesto etmek için başladıkları ölüm orucunda yaşımını yitiren Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek'in eylemlerinin başlangıç tarihi olarak biliniyor. Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nin kırsal kesiminde geçen yıl 14 Temmuz'da PKK'lıların düzenlediği saldırıda, 13 asker şehit olmuş ve aynı gün Diyarbakır'da toplanan Demokratik Toplum Kongresi tek taraflı olarak demokratik özerkliği ilan ettiğini açıklamıştı.



FA(GG/İD)