Cizre'de Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından BDP ilçe binası önünde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak da katıldı. Alanda, 'Kürt soykırımı kadının özgür yaşam soykırımıdır', 'Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü', 'Biz kadınlar soykırıma geçit vermeyeceğiz', 'Kadınlar Kürt sorunun çözümü için müzakere ve özgürlük istiyor' yazılı pankartlar açıldı. BDP ilçe binasına da yeşil, kırmızı ve sarı renklerden oluşan dev bir flama ile çevredeki duvara da Abdullah Öcalan posterleri ile PKK ve KCK'yı sembolize eden flamalar asıldı.

Cizre ve bölgedeki kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı etkinlikte Gültan Kışanak, konuşmasına Kürtçe selamlayarak başladı. Kışanak, "Sevgili kadınlar, güzel, yiğit, onurlu kadınlar, sizleri yürekten saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Kürt halkının özgürlük mücadelesinde başkaldırıların çok büyük bir önemi vardır. Başkaldırıların sembolü de Berivan'dır. Selam olsun Berivan'a" diye konuştu.

"SAYIN ÖCALAN'A SEVGİ VE SAYGILARIMIZI GÖNDERİYORUZ"

Kışanak konuşmasına şöyle devam etti:

"Kürt toplumuna, 'kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz' diyen sayın Öcalan'a kadının en büyük yoldaşına, Şırnak (Botan) bölgesinden sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz. Kürt halkının çok önemli bir sloganı var; 'Başkansız yaşam olmaz'. Yaşamı yaratan kadınlar, yaşamdan dışlanmıştır. Kadınlar, yaşamın ta kendisidir. Ama bu yaşamı katletmek istediler. Adaleti, özgürlüğü, eşitliği ve kadını katletmek istediler. Buna karşı kadınlara, isyan edin, sokağa çıkın, örgütlenin, direnin diyen sayın Öcalan'dır. Bu nedenle 'Başkansız yaşam olmaz.'"

"ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜNE KADAR DİRENİŞ SÖZÜ VERİYORUZ"

Kışanak, Kürt halkını katliamlarla yok edip teslim almak isteyenlere karşı Öcalan'ın Kürtler'e, 'başınızı kaldırın' dediğini söyledi. Kışanak, "Öcalan, Kürtlere 'varsınız' dedi. 'diliniz, kimliğiniz, kültürünüz var' dedi. Bu nedenle Kürt halkının önder olarak kabul ettiği sayın Öcalan, Kürt halkının, iradesini ve direnişini temsil ediyor. Bu nedenle Kürt halkı, 'Başkansız yaşam olmaz' diyor. Kürt kadınlarının en büyük görevi Öcalan'ı aramıza getirmektir. Öcalan'ın özgürlüğüne kadar direniş sözü veriyoruz. Kürt sorunu, halkımızın inkar edilmesi sorunudur. Bizimle artık savaşmaktan vazgeçin. Cesaretiniz varsa bu halka, barışın ve önderi kabul ettiği Öcalan'la müzakerelere başlayın" dedi.

OLAY ÇIKTI

Kadınların düzenlediği etkinliğinden sonra yüzleri puşi ile kapalı bir grup, İdil yolunda barikat kururak, yasa dışı gösteri yaptı. Bir süre ulaşımın durduğu yolu açmaya giden polise de taş atan göstericilere, polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Yaklaşık yarım saat süren olaylar sonrasında göstericiler Cudi ve Nur Mahallesi ara sokaklarına kaçtı. Olaylar nedeniyle esnaf yaklaşık bir saat kapattığı kepenklerini yeniden açtı.

KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİNDE ERKEK HALAYI

Batman'da ise Kadınlar Günü Sanat Sokağı’nda KESK'in organize ettiği etkinlikle kutlandı.

Etkinlikte, kadınlardan daha çok erkekler davul zurna eşliğinde halay çekti. Batman Kadın platformu Dönem Sözcüsü Zelife Bulut'un konuşma yaptığı etkinlik, yaklaşık yarım sürdü.