Batman'ın Suçeken Köyü'nde bir süre önce 'Kangül' ile 'Ayçiçek' aileleri arasında çıkan ve iki kişinin yaralandığı olayı barışla sonuçlandıran BDP'liler merkez ilçe binasında barış töreni düzenledi. Törene BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, BDP PM üyesi Osman Ergin, Belediye Başkanvekili Serhat Temel, ile aileler katıldı. Kangül ve Ayçiçek ailesi fertlerinin tokalaşarak barıştığı törende konuşan Tuncel, ülkede barışın mümkün olduğunu, bunu gerçekleştirebilmenin koşulunun reddetmek, inkar etmek, yok etmek değil, kabul etmek, kabul ederek Kürtler'in hak ve özgürlükleri tanımak bunu yasal ve anayasal güvenceye kavuşturmak olduğunu söyledi. Bunun savaştan daha kolay olduğunu söyleyen Tuncel, şöyle konuştu:

"Savaştığınızda gençler yaşamını yitiriyor, doğamız tahrip oluyor, insanın geleceğini karartıyorsunuz. Ama barış bunların tam tersine, 'yaşam ve yaşatmak', 'ekolojik dengeyi korumak, 'Birlikte kardeş kardeşçe yaşamak' demektir ama yıllardır devlet bu konuda ısrar ediyor. Özelikle savaş politikaları dayatıyor. 14 Temmuz'da Diyarbakır'da yapılacak miting o yüzden önemlidir."

Tuncel, PKK'nın, Kürt sorunun nedeni değil bir sonucu olduğunu, devletin nedenleri kaldırmadan sonucu ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi. PKK'nın silahı bırakma konusundan çok konunun Kürt halkı hak ve özgürlüklerine kavuşması, bir arada yaşama hukukunun sağlanıp sağlanmaması olduğunu söyleyen Tuncel, şöyle konuştu:

"Bununda yolu Kürt sorunun çözümü için bir iradeden geçer. İkili bir iradeden, Kürtler'in birlikte yaşama konusunda iradesi var. Projeler kurmuştur, özerklik, birlikte yaşam projesini sunmuştur. Devlet bugüne kadar Kürtler'e bir proje sunmamıştır. Tek sunduğu proje, KCK adı altında siyasi soykırımları, askeri operasyonlar. Öcalan üzerinde bir yıldır tecridi ağırlaştırma, yani bu projeler imha, inkar ve asimilasyon projeleri sunuyor. Eskiden bunlar kaba yapılıyordu. 'Kürt yoktur, kart kurt sesinden geliyor'. Şimdi de 'Kürt var ama hakları yok' diyorlar. Bu politikadan vazgeçilmediği sürece ne yazık ki, savaş ve çatışma sürecek. Hem halklarının demokratik kongresi hem de DTK'nin çok önemli bileşeni BDP her zaman için daha büyük Türkiye halklarını ilgilendiren Türk, Kürt, Laz, Araf, Çerkez, Azeri, Ermeni ve Türkiye'nin temel gündemi olan onurlu bir barışın sağlayabilmenin koşulu, müzakere ve diyalogu başlatmaktır. Devlet, bunu bir kez denedi, bir kez daha deneyebilir. Yöntem, Oslo görüşmeleri, Öcalan'la yapılan görüşmeler doğruydu. Bu görüşmelerin yeniden başlanması ve Öcalan'ın Kürt sorunu konusunda rolünü oynayabilmesi için koşullar yaratılmalıdır. Buradan hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz. Mitingi iptal etmekten vazgeçin. Toplumsal barışa en azında bir katkı sunun. Kürtler bir kez daha birlikte yaşam koşullarının yaratılması için sokakta kendini ifade edecektir. Yapılacak miting gününde Diyarbakır'da olacağız."



AA(GG/İD)