BU BÜTÇE SAVAŞ BÜTÇESİDİR

Kışanak, Sayıştay raporlarının TBMM'ye gönderilmemesiyle ilgili, "Ortada bir denetimsizlik varsa bunun nedeni AKP'dir. Hesabını vermeden aldığınız her kuruş, ancak haraç olabilir. Bu bütçe, savaş bütçesidir" diye konuştu. Kışanak, bütçede 'kadının adının olmadığını' iddia ederek, örtülü ödeneğin Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti döneminde, istikrarlı bir şekilde artış gösterdiğini savundu.

Anadilde eğitim hakkına karşı çıkmanın, asimilasyonun kendisi olduğunu savunan Kışanak, "Kimse 'hem asimilasyondan vazgeçtik hem de anadilde eğitime karşıyız diyemez" dedi.

183 KÜRT ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ

Çocuk işçilerin ve tarım işçilerinin yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Kışanak, "AKP hükümeti döneminde son 10 yılda, tam 183 çocuk ya güvenlik kuvvetlerinin hedefi olmuştur. Ya da askeri mühimmatın kurbanı olmuştur. 183 Kürt çocuğu AKP hükümeti döneminde yaşamını yitirmiştir. Bunlarla ilgili olarak hiç bir hukuki yasal süreç başlatılmamıştır. Pozantı Cezaevi'nde yaşadıklarımızı ise anlatmaya dilimiz bile varmıyor. Kürt çocuklarına karşı, nasıl bir ırkçı, ayrımcı faşizan uygulamaların yaşandığına hepimiz tanık olduk. Gittik yerinde de gördük" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKASI

Kışanak, Türkiye'nin Suriye politikasını da eleştirerek, "Esad'ı savunmak gibi bir durumumuz asla söz konusu olamaz. Esad yönetiminin halklara özgürlük getirmediği değişmesi gerektiğini defalarca tekrarladık. Suriye'deki tüm halkların demokratik bir yönetim imkanına kavuşmalıdır. Suriye'ye önümüzdeki günlerde bir askeri müdahalenin önü açılacaktır. Türkiye'de böyle bir askeri müdahalede yerini alacaktır" diye konuştu. Suriye'deki olanlardan hükümetin de sorumlu olduğunu savunan Kışanak, "Türkiye her an bölgesel bir savaşın içerisinde kendini bulabilir" diye konuştu.

KCK OPERASYONLARI ELEŞTİRİSİ

Kışanak, 4 yıldır kesintisiz bir şekilde demokratik siyaseti engellemek için siyasi darbe operasyonunun yürütüldüğünü iddia ederek, KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınanlar arasında Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da bulunduğunu hatırlattı. Göz altılara ilişkin fotoğraf gösteren Kışanak, "Bu fotoğraf Türkiye'de demokratik siyasete vurulan kelepçenin fotoğrafıdır ve bu kelepçe hala sökülmemiştir" dedi.

Yaklaşık 10 bin Kürt politikacının cezaevinde olduğunu ifade eden Kışanak, "AKP bununla Kürtlerin demokratik siyasetten, hak ve özgürlük taleplerinden vazgeçeceğini zannetti ama yanıldıklarını Nevruz'da gördüler" diye konuştu.

GELİN HALKIN VEKİLLERİ GERİ ÇAĞIRMA YETKİSİNİ SAĞLAYAN YASAL DÜZENLEMEYİ YAPALIM

Dokunulmazlıklar üzerinden bir tartışma yürütüldüğünü de dile getiren Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünlerde bizim dokunulmazlığımız üzerinden yeniden Kürtler'in demokratik siyasetteki alanını daraltmaya yönelik bir tartışma var. Hodri meydan; dokunulmazlığın da ötesinde bir şey öneriyoruz; gelin halkın vekilleri geri çağırma yetkisini sağlayan yasal düzenlemeyi yapalım. Halkımıza hesap vermeye hazırız. Yarın bu düzenlemeyi yapalım, gidelim seçmenimize soralım; istiyorlarsa değil dokunulmazlık hemen milletvekilliğini bırakalım, halkımız kimi istiyorsa onu seçsin, ona temsili yet görevi versin.

Demokrasinin birinci dersi; halkın verdiği görevi sadece ve sadece halkın almasıdır. Birinci dersten sınıfta çakanlar hiçbir sınıfı geçemezler. Halkın verdiği yetkiyi siz almak isterseniz, halkın iradesini gasp etmiş olursunuz. Bunun adı da faşizmdir. Faşizmden medet umanlar buyursun yoluna devam etsin. Bizim yolumuz demokrasi, barış, çözüm yolu. Birileri varsın bu umutları köreltmek, küçültmek için istedikleri yolu tercih etsinler. Ancak bu yolda yürürlerse görecekler ki yine de kazanan barış, demokrasi ve çözüm olacak, kaybeden de kendileri olacak."

ULUDERE OLAYINDA VİCDANINIZLA BAŞ BAŞA KALIN

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde 34 kişinin yaşamını yitirmesi ile ilgili bir fotoğraf göstererek konuşmasına devam eden Kışanak, "Uludere'de 34 sivil köylünün hesabını vermeden BDP'nin dokunulmazlığını tartışmaya açmak, tam bir aymazlıktır. Ben vururum, öldürürüm, katlederim, hesabını da vermem, özür de dilemem. Para verir üstünü kapatmaya çalışırım anlayışı bir yıldır iflas etti. Bu katliamları yaşayanlar, sizin paranıza tenezzül etmedi. Bizimle uğraşacağınıza vicdanınızla baş başa kalın diyorum" dedi.


HT(SSA)