Belediye binası önündeki eylemler sürerken, BDP'ye ait seçim otobüsü üzerinden de bugün gözaltına alınanların tek tek isimleri okundu. İsimler okunurken, toplanan kalabalık da "Burada" diye bağırdı. Daha sonra Van Bağımsız Milletvekili Ayel Tuğluk, toplanan kalabalığa, otobüs üzerinden seslendi. Bu sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltıları kınadığını belirten Tuğluk, bu operasyonlarla halkın irade olamayacağının mesajının verildiğini söyledi. Konuşmasının büyük bölümünde Başbakan Erdoğan'a seslenen Tuğluk, şöyle dedi:

"AK Parti iktidarına, Başbakana söylüyorum; Kürtler çok diktadörlerin sonunu getirdi. Senin de sonunu getirecekler. KCK adı altında siyasi soykırım yapılıyor. Kürt halkına diyorlar ki; 'Siyaset yapmazsınız', 'Siz kimliğinize sahip çıkamazsınız. Eğer sahip çıkarsanız biz de sizi böyle bitiririz.' Mesaj budur. Ben huzurunuzda Başbakan Erdoğan'a diyorum ki; bakın bu operasyonlarınızla bizi bitiremeyeceksiniz, bitmeyeceğiz. Sayın Başbakan polis yargı gücünü arkana alarak yiğitlik yapmıyorsun. Eğer sen de biraz yürek varsa, çık meydana bizimle siyaset zemininde mücadele et. Başbakana diyorum ki; 'Sen rest çekiyorsun. Biz de rest çekersek bu ülkede kaos olur. Bu halkın sabrını sınamayın. Sizin karşınızda asla teslim olmayacağız. Biz bir onur mücadelesi yürütüyoruz. Bu topraklar bizim. Bu topraklarda kanmız, canımız var. Bu topraklarda özgür yaşamak bizim hakkımız. Bunu kimse engelleyemez. Sayın Başbakan yanılıyorsun. Bu halk onuruna düşkün bir halktır. Bu halk bedel ödeye ödeye buraya gelmiştir. Bizim belediye başkanlarımız çalmıyor çırpmıyor, ne varsa hizmet için mücadele ediyor. Başbakan, sen git o hırsızlık yapanları, dolandırıcılık yapanları al bakalım. Belediye başkanlarımızın herşeye rağmen yaptığı çalışmaları hazmedemiyorlar. Ondan dolayıdır başkanlarımız içeridedir."

"BİZE DAĞDA KALIN' DİYORLAR"

Demokratik siyasete inandıklarını belirten Tuğluk, bu meselenin meclis çatısı altında çözümü için Ankara'ya gittiklerini söyledi. Amaçlarının mevki, makam, koltuk olmadığını söyleyen Tuğluk, siyaset yapmalarına izin verilmediğini öne sürdü. Son oerasyonların da bunun için yapıldığını iddia eden Milletvekili Aysel Tuğluk, şöyle devam etti:

"Bize diyorlar ki; 'Size siyaset hakkı tanımıyoruz. Siz dağda kalmaya devam edin.' Yani savaş istiyorlar. Barışı istemiyorlar. Zerre kadar barışa inançları olsaydı, çözüm fırsatı doğmuştu. Çözüm gerçekleşebilirdi. Sayın Öcalan İmralı'da barış siyaseti yürüttü. Sayın Öcalan devlete dedi ki, 'Gelin bu işi biz bize kendi aramazda kardeşçe çözelim.' İmralı'dan barış eli uzatıldı. Ama bu barış eli tutulmadığı gibi bir hesaplaşmaya gidildi. Bu operasyonlar bir hesaplaşmadır. Hesap mı soracaksınız? Hodri meydan. Sizin karşınızda biat eden namerttir. Ölümse ölüm, cezaeviyse cezaevi. Halkımızın onurlu mücadeesini eninde sonunda özgürlükle taçlandıracağız. Biz bir kez daha söylüyoruz. Aklı selime gidin yaptığınız bu şey ayrışmayı getiriyor. Yaptığınız barış, çözüm umutlarını kırıyor. Siz bu umutları kırmaya devam ederseniz, bir kez daha barış umudunu yaratmak mümkün olmayabilir. Bu halk da size rest çeker, 'Yeter' der. Bu halkın iradesine saygısızlık yapanlar, bunun hesabını verecekler. Değerli halkımız bu operasyonları sıradan değerlendirmeyin. Bu günler mücadele, direniş günleridir. Bir yerde faşizm, zulüm ve zalimlik varsa ona karşı direnmek isyan etmek meşrudur. Ben açık konuşuyorum. Van halkını bu hukuksuzluğa karşı isyana çağırıyorum. Halkımızın bu duyarlılığı göstereceğine inanıyorum. Biz mücadele edersek kazanırız. Arkadşlarımız bırakılıncaya kadar oturma eylemimiz devam edecek."

Tuğluk'un konuşmasının ardından, Van Demokrasi Platformu da Feki Teyran Parkı'nda basın açıklaması yaparak operasyonları kınadı.