CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara'da hayatını kaybeden ve dün Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde toprağa verilen KADEP Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi'nin taziyesine katılmak üzere ilçeye geldi. Baykal'ı Cizre girişinde CHP Şırnak İl Başkanı Çınar Ökten karşıladı. Buradan Ulucamii'ne geçen Deniz Baykal, Elçi ailesine taziyelerini sundu. Taziyede bulunanlarla tek tek tokalaşan Başkal, Şerafettin Elçi'nin ağabeyi Seyid Eşref Elçi'ye başsağlığı diledi. Taziye ziyaretinde Baykal'a aralarında Mehmet Sevigen'in de bulunduğu bazı CHP yöneticileri eşlik etti.

"HAYATI BOYUNCA İNANÇLAR İÇİN MÜCADELE ETTİ"

Ulu Camii girişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Baykal, Şerafettin Elçi'nin kabineden yakın dostu olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Kendisiyle uzunca bir süre bakan olarak kabinede iş yaptık. Bunun ötesinde bir dostluğumuz olmuştu. Çok iyi yetiştirilmiş, değerli, aydın, vicdanlı bir insandı ve demokrasiye inanan bir insandı. Bugün ben Cizre'de ailesini üzüntülerimi paylaşmak için ziyaret ediyorum. Sadece duygularımın gereği olarak değil, aynı zamanda bunun anlayışını, siyasi tutumunu, yaşadığı dönemi, değeri çok iyi gördüğüm için ve onun bu anlayışının Türkiye için çok büyük önem taşıdığına inandığım için bu ziyareti yapıyorum. Şerafettin Elçi, hayatı boyunca inançlar için mücadele etti. İnançlarının bedelini ödedi. Ama bu mücadelesini demokrasi için, insan haklarına saygı anlayışı ve hukuk içinde, hiç bir zaman şiddete, teröre, terör örgütlenmelerine teslim olmadı, kendisini onlara kulandırtmadı. Bu yaşanan sorunların çözülmesi için bu tutumun çok büyük önem taşıdığına hep inandı. Bunun gereğini yerine getirdi. Şiddet karşısındaki kararlı tutumu onun en belirleyici yönüdür ve bu yön Türkiye için büyük bir değer taşıyor. Önümüzdeki dönem sorunlarımızı çözerken bu ilkeyi unutmamız gerekiyor."

"ŞİDDETİ REDDEDEN İNSANLARI BAŞ ÜSTÜNDE TUTMAYI İYİ BİLMELİYİZ."

Şu anda sıkıntılı dönemlerin yaşandığını belirten Baykal, her geçen günün şiddetle bir yere varılamayacağını herkese öğrettiğini belirtti. Bu anlamda Şerafettin Elçi'nin değeri ve mücadelesinin zaman içinde daha önem kazanacağını belirten Baykal, şöyle devam etti:

"Bu günlerde bu sözlere pek kulak veren yok, farkındayım. Şiddete, teröre başvurmadan siyasi sorunların çözüm anlayışına, günümüzde pek itibar edilmiyor. Ama şartlara inanıyorum. Herkesi bunu anlamaya zorlayacaktır. Hepimiz şiddeti, terörü bir tarafa bırakarak, birbirimize saygı göstererek, birbirimize değer vererek sorunlarımızı müzakereyle, birbirimizi ikna ederek çözmek zorunda olduğumuzu kavrayacağız.

Şerafettin Elçi'nin kendisini şiddete kullandırmadan, inançlarının bedelini göze alarak verdiği mücadelesinin değerini daha iyi anlayacağız. Şerafettin Elçi'nin şiddet karşısında inançlarının gereğini arama anlayışında Türkiye'ye örnek olması gerektiğine inanıyorum. Şiddeti reddeden insanları, düşüncelerimiz ayrı olsa da baş üstünde tutmayı iyi bilmeliyiz. Şerafettin Elçi böyle değer verilmesi gereken bir insan. Geride iyi duygular bıraktı. Hepimizin gönlünde çok özel bir yeri var Son zamanlarda bir siyasi ilişki içinde değildik. Ama şiddet karşısındaki tutumunu onun bir siyasi vasiyeti olarak kabul ediyorum. Bugün gözden kaçırılıyor ama vurgulanması gereken nokta buydu. İnançları gereği acı çekti. Ama hiç bir zaman şiddete başvurmadı, şiddete başvurmayı özendirmedi, onlara alet olmadı."

Deniz Baykal, taziye ziyaretinin ardından Cizre Devlet Hastanesi'ne giderek burada tedavi gören CHP'li eski Cizre Belediye Başkanı Tahir Vesek'e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Baykal, daha sonra Ankara'ya gitmek üzere karayolu ile Mardin'e geri döndü.

TAZİYEYE ZİYARETÇİ AKINI

Bu arada Şerafettin Elçi'nin Cizre'deki taziyesine ziyaretçi akını devam ediyor. Aralarında Ak Parti ve BDP Milletvekilleri, bölgedeki aşiretlerin ileri gelenleri, kanaat önderleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda vatandaş Ulucamii'ye gelerek Elçi ailesine başsağlığında bulundu.