Bu yıl ekili alanların bol miktarda yağış alması Batman ve yöresindeki çiftçilerin yüzünü güldürdü. Çukurova'dan gelen biçerdöverler sararan buğday ve arpayı biçmek için gün sayıyor. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, bu yıl rekoltenin önceki yıla göre çok daha iyi olduğunu söyledi. Batman ve yöresinde buğday, arpa, kırmızı mercimek ve mısır ekiminin yapıldığına işaret eden Ziraat Odası Başkanı Aydiş, "Geçen yıl tüccar çok iyi bir fiyat vermişti. TMO'nun verdiği rakamlar çiftçiyi tatmin etmemişti. Toprak Mahsülleri Ofisi de makarnalık buğdayın tonunu 640 lira ile alıma başlamıştı. Aralık'ta da bu rakam 765 lirayı bulmuştu. Arpanın fiyatı da Temmuz'da 455 kuruştu, Aralık'ta da 565 kuruşa yükselmişti. Çiftçiler, bu rakamların üzerinden bu yıl fiyat vermesini bekliyor" dedi.

SULU ALANLARDA VERİM YÜKSEK

Ziraat Odası'nda görevli ziraat mühendisi Ebubekir Doğan ise yörede bu yıl yağışların bol olması nedeniyle çiftçinin hasatta da beklentisinin büyük olduğunu söyledi. Sol sahil sulama kanalındaki bazı sorunlar yüzünden ovanın büyük bölümünün sulanmadığına da işaret eden Doğan, "Sulu alanlarda verim daha yüksek. Eğer sol sahil kanalında bazı sıkıntılar yaşanmamış olsaydı, çiftçinin üretimi iki katına çıkacaktı. Sulu alanlarda dönümde 700 kilo buğday elde edilirken, susuz alanlarda ise bu rakam 400 kiloyu buluyor. Sulu tarlalarda buğday 1'e 30 veriyor. Bu yıl Batman yöresinde çiftçinin beklentisi büyük. Hububatta tek beklenti fiyatların iyi olmasıdır" dedi.

FİYATLAR GEÇ AÇIKLANACAK

20 bin ton kapasiteli Batman Toprak Mahsülleri Ofisi ise hububat alım sezonuna 20 Haziran'dan sonra başlamayı planlıyor. Geçen yıl 20 Haziran'dan sonra Batman ve yöresinde hububat hasadının başlandığına dikkat çeken TMO yetkilisi, "Geçen yıl Temmuz ayında alımlara başladık. Ancak çiftçiye tüccar iyi fiyat verdiği için alım yaptığımız hububat rakamı ise 600 tondu. Tüccar iyi bir fiyat verince, ekici de tercihini tüccardan yana kullanmıştı. Bu yıl fiyatlar büyük olasılıkla geç açıklanacak. Yine de yarın hububat teslimi alacakmışız gibi hazırlıklarımızı tamamladık. 20 bin tonluk silonun yanısıra arazide de bir o kadar silomuz var" diye konuştu.