Rusya'nın Rostov On Don Limanı'ndan yüklediği hurda demiri İzmir Aliağa'ya götüren kuru yük gemisi, önceki gün akşam saatlerinde Ereğli Limanı'na yaklaşık 1 mil açıkta fırtına nedeniyle demir attığı sırada su alarak battı. 10'u Ukrayna, 1'i Gürcistan uyruklu 11 mürettebatı bulunan 114 metre boyunda, 13 metre genişliğindeki geminin 2'nci kaptanı 42 yaşındaki Eduard Pavlenko ile 3'üncü kaptanı 24 yaşındaki Pavlo Selivanov ve aşçısı 36 yaşındaki Larysa Lukach, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince sağ kurtarıldı.

ÖZEL EKİP DALIŞ YAPTI

Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları römorkörlerinin desteği ile deniz yüzeyinde yaptığı aramalarda kayıp 8 mürettebata ulaşılamadı. Denizdeki aramalar devam ederken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gelen özel dalış ekibi, bugün geminin battığı bölgede dalış yaptı. Geminin battığı yerde derinliğin yaklaşık 40 metre olduğu belirlenirken, dalgıçların gemiye ulaşmasıyla kayıp personelin içeride olup olmadığının saptanacağı belirtildi.

VALİ: MÜRETTEBATIN BİR BÖLÜMÜNÜN GEMİDE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ekibinin yanında Valilik olarak da İstanbul'dan 4 kişilik özel bir dalış ekibini bölgede görevlendirdiklerini söyledi. Kayıp mürettebatın bir bölümünün gemide olduğunu düşündüklerini belirten Vali Ayyıldız, "Şu anda gemiye ulaşılmaya çalışılıyor. Akşam saatlerine doğru gemide kaç kişinin bulunduğu ve ne durumda olduklarını öğrenmiş oluruz. Gemide değillerse o zaman akıntının durumuna göre arama çalışmaları devam edecek. Geminin battığı akşam akıntı Trabzon yönüne doğruydu. O yönde çalışmalar devam edecek" dedi.

HASTANEDEKİ 3 KİŞİ TABURCU EDİLDİ

Bu arada Ereğli Devlet Hastanesi'nde tedavileri tamamlanan kaptanlar Eduard Pavlenko ve Pavlo Selivanov ile aşçı Larysa Lukach, taburcu edildi. Geminin bağlı bulunduğu Vira Denizcilik Acentesi görevlileri nezaretinde hastaneden çıkan 3 kişinin, adli soruşturma kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda ifadelerinin alınacağı belirtildi. Acente sorumlusu Tufan Küllü, adli soruşturma ve gümrük işlemlerinin ardından 3 kişinin ülkelerine gönderilmek üzere konsolosluğa teslim edileceğini söyledi.

'GEMİ, DENİZ- NEHİR GEMİSİDİR'

Tüfan Küllü, gazetecilerin sorusu üzerine geminin açık deniz seferlerine uygun olmadığı ve 5 yılda yapılan denetimlerde 49 eksik belirlendiği yönündeki iddialara da yanıt verdi. Küllü, "Gemiler, 6 aylık periyotlar halinde her gittiği limanda denetlenir. Gemi, deniz- nehir gemisidir. Deniz- nehir gemisi olmayan bir gemi denize çıkıp çalışamaz. Sadece nehir gemisi değildir yani. Herkes bir şeyler söylüyor" diye konuştu. Geminin kötü hava koşulları nedeniyle battığını anlatan Küllü, 300 tonluk bir geminin bile 1 dakika içinde batabileceğini sözlerine ekledi.



EE,İÇ(EE/BT)