Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) tarafından düzenlenen, 'İnsan Hakları ve Demokrasi Konulu' konferansına katılmak için kente gelen Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı Mehmet Altuntaş, Tokat Adliyesi'nde bulunan nezarethaneyi ve Çamlıbel Kapalı T tipi cezaevinde bulunan mahkumların yapmış oldukları el ürünlerinin satış noktasını gezdi. Burada Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin'den bilgi alan Altuntaş, 2004 yılında istatistiklerde ilk sırada yer alan karakollardaki kötü muamelenin çok düştüğünü söyleyerek, "İşkence hele hiç yok. Ama kötü muamele, işte hastanede hemşire bağırdı, öğretmen çocuğu dövdü gibi bizim sıradan bildiğimiz şeyler. Bazen vatandaşta bu işi abartıyor. Her şeyi kötü muameleye sokmaya çalışıyor. Ama iyi yolda daha da iyi olacak" dedi.

İNSAN HAKLARI KONUSUNDA CİDDİ GELİŞMELER OLDU

İncelemenin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Altuntaş, İnsan Hakları konusunda Türkiye'nin kaçıncı sırada olduğu sorusu üzerine, "İnsan hakları konusunda ciddi gelişmeler oldu. Türkiye'de özellikle karakollarda ve nezarethanelerde. İşkence, kötü muamelenin önlenmesine yönelik hükümetin 2002 yılında başlattığı sıfır tolerans politikası meyvelerini verdi. İstatistiklerle bunu ispat edildi. 2004 yılından itibaren bunu gösterdi, kötü muamelede çok büyük düşüş var. Artık karakollarda tek tük ihlal iddiaları oluyor. O da karakollardaki kamera ile ortaya çıkıyor ve bunların da gereği yapılıyor. Bence çok önemli gelişmeler var. Daha da iyi olacak" cevabını verdi.

KADINA ŞİDDETTE ARTIŞ VAR

Altuntaş bir gazetecinin, 'Kadına şiddet konusunda neler söyleyeceksiniz?' sorusu üzerine, "O konu ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çok ciddi bir şekilde ilgileniyor. Kadına yönelik şiddete hiçbir şekilde tahammül yok yani sıfır tolerans. Ama bu kanayan bir yara. Kadına yönelik şiddete bir artış olduğu gerçek. Bunun önlenmesi için de bence gerekenler yapılıyor. Biraz toplumun bu konuda duyarlı olması lazım. Kendi eşine, kızına sahip çıkılması lazım. Toplumun da bu konuda bilinçlenmesinde fayda var" dedi.