İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Esad'sız bir çözüm konusunda Türkiye'nin artık ısrar edemeyeceğini belirten Şimşek, "Pragmatik, gerçekçi olmak zorundayız. Durum temelden dramatik şekilde değişti" diye konuştu.

Şimşek, "Türkiye'nin Esad'sız bir çözümde daha fazla ısrar etmesi artık gerçekçi değil" dedi. Şimşek, "Suriye halkının çektiği acılar ve trajedilerde suçun tamamen Esad'ın olduğunu düşünüyoruz. Ancak pragmatik ve gerçekçi olmamız gerekiyor" şeklinde sözlerini sürdürdü.

23 Ocak'ta Astana buluşması

Astana'daki buluşma Türkiye'nin Suriye politikasındaki dönüm noktalarından biri. Türkiye uzun süre Esad'ın Suriye'nin geleceğinde rol oynayamayacağını ve Esad'ın gitmesi gerektiğini savunuyordu. Ancak Türkiye ve Rusya'nın yeniden yakınlaşması sonrasında Ankara Suriye politikasında değişiklik sinyallleri verdi.

Astana'daki buluşmaya Rusya, Türkiye ve İran'ın yanı sıra Suriye'deki tarafların temsilcilerinin katılması planlanıyor. Buluşma, 23 Ocak'ta gerçekleşecek. Rusya ve Türkiye, ABD'nin de Astana'ya davet edilmesi konusunda anlaşmıştı.

BM'nin himayesindeki barış görüşmelerinin ise 8 Şubat'ta Cenevre'de devam etmesi öngörülüyor. (DW)