MALİ DİSİPLİNDİN TAVİZ VERMEYECEĞİZ


Konuşmasının büyük bir bölümünü ekonomiye ayıran Babacan, Türkiye ekonomisinin büyümesinde devlet harcamalarının payı olmadığını söyledi. Babacan, " Bizim yüksek büyüme rakamlarında devlet harcamalarının hiç bir payı yok. Büyüme tamamen özel sektör aracılığıyla gerçekleşiyor. Önümüzdeki dönemde de bu tutumumuz devam edecek. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz, Ama büyümenin özel sektör eliyle olması için elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.


BORÇLANARAK TÜKETMEK FELAKET GETİRİR


2012 yılında enflasyon ve cari açık riski nedeniyle ekonomide kontrollü bir dengeleme sürecine girdiklerini söyleyen Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: İç tüketimin biraz makul miktarlarda seyrettiği ama dış ihracatın ağırlıkta olduğu bi yapıya bir yıl gibi kısa bir sürede geçtik. Her ülke hak ettiği refahı yaşar. Üretmeden tüketmek, borçlanarak tüketmek nihayetinde felaketler getiriyor. Büyük zorluklar getiriyor. Türkiye önümüzdeki dönemde Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olacak.


TÜRKİYE BÖLGE ÜLKELERİNE MALİ YARDIMLARDA BULUNDU


Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da başlayan dönüşüm sürecinin zor bir süreç olduğunu belirten Babacan, " İçinde çeşitli riskler içeren bir süreç. Bu sürecin orta ve uzun vadede çok önemli fırsatlar, bambaşka gelecek riski de oluşturabileceğine kuvvetle inanıyoruz. Tunus'a, Libya'ya, Mısır'a bakıyoruz, Türkiye bütün bu ülkelerle yakın bir ilişki içirisinde.. Siyasi reformlar konusunda bütün bu ülkelerle katkıda bulunuyoruz" Şeklinde konuştu. Bu ülkelere finansal destek de verdiklerini söyleyen Babacan, Mısır'a 2 Milyar Dolar , Tunus'a 500 milyon dolar, Libya'ya 200 milyon dolar, Yemen'e de 100 Milyon Dolar finansman imkanları sağladıklarını açıkladı. Babacan bu ülkelerde iyi işleyen demokrasiler kurulduğu, temel hak ve özgürlükler konusunda standartlar yakalandığı ve ekonomide daha dışa açık ve özel sektöre dayalı bir yapı kurabildiği takdirde , bölgede önümüzdeki dönem yep yeni bir tablo yakalanabileceğini de sözlerine ekledi.


ASYA KÖKENLİ İLK ALMAN BAKANI RÖSLER'LE GÖRÜŞTÜ


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşmasının ardından zirvenin açılış oturumu sona erdi. Babacan zirve kapsamında Türkiye'de bulunan Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler'le başbaşa bir görüşme yaptı. Basına kapalı görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik konular ve teknolojik işbirliği alanında gelişmeler değerlendirildi. Philipp Rösler 2011 tarihinden itibaren, Ekonomi ve Teknoloji Federal Bakanı ve Almanya Şansölye Yardımcısı olarak görev yapıyor. Hür Demokrat Parti'nin liberal başkanlarından biri olan Rösler, Almanya'da ilk Asya asıllı kabine bakanı olarakta biliniyor.


ÖA (MK) (FOTOĞRAF)