Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) düzenlenen Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’ne katıldı. Törende AK Parti İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Rıfat Sait, Hamza Dağ, Nesrin Ulema, Ali Aşlık, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile sanayiciler ve işadamları katıldı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’nin son 10 yıldır özel sektöre dayanan bir büyüme kalkınma programı uyguladığını belirterek, Ege Bölgesi’ndeki 8 ilinin ülke ekonomisine katkısını anlattı. Babacan, TÜİK’in 2008 yılı verilerine göre, ülkede oluşan 100 liralık katma değerin 14 lirasının Ege Bölgesi’nde oluştuğuna; bölgenin tarım sektöründeki katma değer oranının yüzde 18, sanayiye katkısının yüzde 13.6, hizmet sektörüne yüzde 13 olduğunu anlattı.

TÜRKİYE GELİYOR İZMİR GELİYOR

Başbakan Yardımcısı Babacan, Hükümet olarak İzmir’in EXPO 2020 adaylığına büyük önem verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“EXPO, hükümet olarak son derece önem verdiğimiz bir konu. 2015 yılında İzmir aday oldu. Seçimler Fransa’da yapıldı ve İtalya kazandı. Oysa aynı yıl Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimlerine de girmiştik. 2009- 2010 yıları için dünya ülkelerinin yüzde 80’inin oyunu aldık ve büyük bir barışla çıktık. EXPO bizim üzerinde biraz daha tecrübe kazanmamız gereken bir konu. 2015 adaylık sürecinde tecrübe kazandık ve dünyada tanınması açısından önemli bir tecrübe oldu. 2015 sonucunu olumsuz bir sonuç olarak değerlendirmemek lazım. Bir yatırımdır, önemli bir tanıtım kampanyası olmuştur. İzmir EXPO 2020 en önemli gündem maddelerimizden birisidir. Konuşma notlarımızda mutlaka EXPO vardır. Bu sadece devletler nezdinde girişimlerle olabilecek bir şey değil. Delegeler toplanıyor ve her delegenin elinde bir oy verme makinesi var. O verme anı geldiğinde düğmeye basan kişinin vicdanı ile makine arasında bir konu haline geliyor. Bu da seçimin niteliğini biraz zorlaştırıyor. Ama epey bir şeyler öğrendik. 2011 seçimlerine giderken Ankara da “EXPO için biz de aday olmak istiyoruz’ dedi. Bakanlar Kurulu’nda Başbakan bana da sordu, 'Ben Ankara milletvekiliyim ama EXPO İzmir’in hakkı’ dedim. 2015 için seçimi kaybettiysek tecrübesizliğimizden kaybettik. İtalya 6'ncı kez aldı. Onlar bu işin nasıl alınacağını öğrenmişler. Türkiye geliyor, İzmir geliyor. Biz de öğrendik. Bu süreçte İzmir’in alt ve üst yapıya ihtiyacı olacak. EXPO’dan önce İzmir için yatırım portföyü oluşturduk. Proje setine, '35 Proje’ diye güzel bir de isim bulmuşlar.”

İZMİR POTANSİYELİNİ İYİ DEĞERLENDİREMİYOR

Babacan, İzmir’in birlik ve beraberlikle çok daha farklı noktalarda olabileceğini öne sürerek, zorda olana yardım etmeyi, sorunları birlikte çözmeyi önerdi. Babacan, şöyle konuştu:

“İzmir’e siyaset öncesinde daha sık gelip giderdim. Bu kentteki gelecek bakışı güven ve moral seviyesi merkezi hükümeti, Büyükşehir belediyesi, yerel yönetimleri ile beraber bir çaba var. Bunlar kentin kalkınması açısından son derece önemli. İzmir’de de bu birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlenmesini istiyorum. Kim olursa olsun hangi siyasi eğilimden, hangi ideolojik görüşe sahip olursa olsun, İzmir’in geleceği için çalışma azminin daha iyi noktaya geleceğine inanıyorum. Birbirimizin sorunun çözeceğiz. Zorluk içinde olana hep birlikte yardımcı olacağız. Bu gerçekleşirse İzmir’in çok farklı noktaya çok hızlı ulaşacağına inanıyorum. Kentin potansiyelini yeterince iyi değerlendirdiğine ben inanmıyorum.”

YENİ PAZARLARI AÇIKLADI: AFRİKA, LATİN AMERİKA VE ASYA

Başbakan Yardımcısı Babacan, sanayici ve işadamlarına geleneksel pazarlarını ellerinde tutmalarını ancak yeni pazarlar da kazanmalarını önererek, “Yeni ülkelere yeni ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Asya çok büyük bir potansiyel Afrika da öyle. Artık bundan sonra ekonomik büyümenin önemli bir kısmı gelişmekte olan ülkelerden gelecek. Latin Amerika çok önemli bir potansiyel. Buralar, Türkiye için hızla geliştirilmesi gereken ilişkileri oluşturuyor. Dünyanın yeni güç dengesine göre hepimizin iş modellerini gözden geçirmesi gerekiyor. Geleneksel pazarlarımızı ihmal etmeyeceğiz. AB pazarlarını elimizde tutacağız kaptırmayacağız, ama yeni pazarları da ele alacağız” dedi.

ABD DAHA BÜTÇE YAPAMADI

Babacan, Türkiye’nin ekonomideki başarısının siyasi istikrardan kaynaklandığını ileri sürerek, dünyadan şu örnekleri verdi:

“Türkiye pek çok ekonomik gösterge açısından tarihinin en iyi dönemlerinden birini yaşıyor. Japonya’da son altı yılda altı kez başbakan değişti. Avrupa’da sık sık erken seçimler var. ABD’ye bakıyorsunuz Obama yeni seçildi fakat Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle siyasi sistem kilitlenmiş durumda. ABD daha 2013 bütçesini yapabilmiş değil.”

TÜRKİYE EKONOMİSİNE GIPTA EDİLİYOR

Başbakan Yardımcısı Babacan, komşuları memurunu işten çıkarmaya çalışırken, Türkiye’nin memur maaş zammını konuştuğunu belirterek, ülkenin kıskanılacak bir noktada olduğunu öne sürdü. Başbakan yardımcısı şöyle konuştu:

“Biz memur maaş zam oranını konuşurken dünya ne kadar memurun işten çıkarılacağını, yeni vergileri konuşuyor. İtalya, İspanya, Portekiz bunları konuşuyor. Suriye tam bir iç savaş yaşıyor. Irak bölünecek mi bölünmeyecek mi endişesi içinde. Zor bir konjoktürdeyiz. Türkiye’de geldiğimiz nokta gıpta ile kıskançlıkla bakılacak bir nokta. Türkiye’deki huzur ortamını bozmak için çalışanlar dışarıda da çok, ama içerde de yok değil. 2009 yılında istihdam 4 milyon artmış, işsizlik oranını en hızlı düşüren ülke olmuşuz. Ekonomide yapısal sorunlar var. Bu sorunlar edeniyle cari açık yüksek. Enflasyon kontrol altına alınmış değil. Enerjide dışa bağımlılık sorunumuz var. Şu anda 59 milyar dolar enerji ithal ediyoruz. 2003 yılında 9 milyar dolardı. Tasarruf oranlarımızda eksiklik var. IMF’nin raporlarına göre tasarruf oranlarının düşüklüğü gelecek ile ilgili güvene dayanıyor. Türkiye’de bir miktar onun etkisi var.”

KENARA 100 LİRA KOYARSAN 25 LİRA DA DEVLET VERECEK

Babacan, Haziran ayında çıkarılan yasa ile 1 Ocak’tan itibaren halkı tasarrufa teşvik edeceklerini belirterek, bunu kenara 100 lira koyana 25 lira vererek yapacaklarını söyledi. Babacan, “1 Ocak’tan itibaren yeni bir sisteme geçiyoruz. Bireysel emeklilikte devlet katkısı vatandaş bireysel emeklilikte kenara 100 lira koyduğunda devlet de 25 lira koyacak. Devlet katkısı yüzde 25’e erişebilmek için sistem içinde biraz kalmak gerekecek. 5-7-10 yıl gibi dönemlerde belli oranlarda ulaşılacak. Sistemde 10 yıl kalan bu oranı yüzde 80 oranına çekebilir. Haziran ayında yasayı çıkardık. 1 Ocak’tan itibaren yeni sisteme geçiyoruz” dedi.

YÖK ÖĞRENCİ ALMIŞ AMA O MESLEĞE İHTİYAÇ YOK

Babacan, binlerce üniversite mezununun iş bulmakta zorlandığı ortamda sanayicilerin ihtiyaca uygun eğitimli nitelikli eleman bulamadığını belirterek, sorunun YÖK’ten kaynaklandığını öne sürdü. Babacan, “YÖK’ün hangi bölümden ne kadar öğrenci alacağına özel sektör ile istişare ederek yapılması lazım. YÖK yeni bölümler açmış öğrenci de açmış. Ama alan ölmüş geleceği yok, yeni ekonomi yapısında öyle bir mesleğe ihtiyaç yok bu kabul edilebilir değil. Onun için YÖK yasası dedik. Taslak açıklandı ama ciddi düzenleme gerekiyor” dedi.

HAKSIZ REKABETE İZİN VERMEYİN

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, haksız rekabetten yakınarak, şöyle konuştu:

“Yatırım ve üretim gerçekleştirerek istihdam sağlayan sanayicilerimizin de haksız rekabete uğramasına lütfen izin vermeyiniz. Kendi yağıyla kavrulan bir reel sektörün bu ülkeye hiçbir faydası olamaz. Son yıllarda firmalarımızın düşük karla günü kurtarmaya çalıştıklarını ve tasarruf yapamadıklarını açıklanan rakamlar göstermektedir. Ne yazık ki, imalat sanayimizin büyümeye olan katkısı her geçen gün azalmaktadır. Türkiye 3'üncü çeyrek büyümesi ile gelişmiş ülkelerin önünde yer alırken, rekabet halinde olduğumuz gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kalmaktadır. Bununla birlikte, ülkemiz imalat sanayi katma değeri en yüksek 15'inci ülke statüsünü de geçen sene kaybetmiştir.”

TURİZME TEŞVİK İSTEDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Teşvik Yasası’ndan yararlanamayan İzmir’de OSB’lerin yatırım alamadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Hiç değilse merkezi hükümetten OSB’lerin belirli bir doluluğa ulaşıncaya kadar altyapı elektrik her şey gelmiş bekliyor, üretime geçemiyoruz, yatırım yapılamıyor. İzmir’de ticaretin ve lojistiğin gelişmesi için olmazsa olmaz, liman yatırımı limanın derinleştirilmesi kapasitesinin artırılması sorunu var. Bu konuda Büyük Körfez Projesi ile konunun üzerine eğildik. İzmir turizm ve hizmet sektöründen en büyük payı alması azım. Bu çarkın dönebilmesi için turizmde belirli sektörlerde teşviğe ihtiyaç var. Sadece teşvik başka bir şey yok.”

Daha sonra ödül kazanan sanayicilerin ödülleri verildi.




---------KUTU----------

 


Ödüller



EBSO’da 2011 yılında 'en yüksek üretim ve ihracat’ta birinciliği TÜPRAŞ alırken 'en yüksek yatırım ödülü’nde birinciliği Tüprag Metal ve Madencilik A.Ş. elde etti. Philsa en yüksek vergi veren birinci firma olurken İmbat Madencilik de en fazla istihdam sağlayan büyük firma dalında birinci seçildi. Ödüller, büyük firmalar ve KOBİ’ler için ayrı dağıtıldı.



2011 yılında büyük firmalar arasında ÜRETİMDEN SATIŞ ödüllerini şu firmalar aldı:

Tüpraş- Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş İzmir Rafineri Müdürlüğü

Petkim Petrokimya Holding

Phılsa Phılıp Morrıs Sabancı Sigara ve Tütüncülük San. Tic. A.Ş

İzmir Demir çelik Sanayi A.Ş

BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş


 


2011 yılı YATIRIM ödülleri

Tüprag Metal Madencilik San. Ve Tic. A.Ş İzmir şubesi

Petkim Petrokimya Holding A.Ş

Özkan demir çelik Sanayi A.Ş

Abalıoğlu Yem- soya ve Tekstil San. A.Ş Entegre Tesisi Şubesi

Tüpraş- türkiyea Petrol Rafinerileri A.Ş İzmir Rafineri Müdürlüğü


2011 yılı İHRACAT ödülleri

Tüpraş- Türkiye Petrol Rafinerileri

Petkim Petrokimya Holding A.Ş

İzmir Demir Çelik Sanayi

Delphı Automotıve Systems Ltd. Şti. Ege Serbest Bölge Şubesi

Özkan Demirçelik sanayi A.Ş


2011 yılı KURUMLAR VERGİSİ Ödülü

Philsa Phılıp Morrıs Sabancı Sigara ve Tütüncülük San ve Tic. A.Ş

Pınar Süt mamüllleri sanayi A.Ş

İmbat Madencilik Enerji Turizm San. Ve Tic. A.Ş

İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş

Schneıder Elektrik San. Ve Tic. A.Ş


2011 yılı İSTİHDAM ödülleri

İmbat madencilik enerji turizm sanayi ve Tic. A.Ş

Hugo Boss tekstil sanayi Ltd. Şti.

Delphi Auotomotive Systems Ltd. Şti. Ege Serbest bölge Şubesi

BMC sanayi ve Ticaret A.Ş

Petkim Petrokimya Holding A.Ş


 


KOBİLER için ÜRETİMDEN SATIŞ ödülleri

Imeksan İzmir Menfez Klima San. ve Tic. Ltd. Şti.

Metris Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri San. Dış. Tic. Ltd. Şti.

Beta Konfeksiyon Tekstil İhr. İth. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

Version Tekstil Turizm San. Ve Dış. Tic. A.Ş

D-R Prefabrik Yapı Elemanları İnşaat Taahhüt Mühendislik Müşavirlik San. Ve Tic. A.Ş


 


KOBİLER için YATIRIM ödülü

Eminoğlu S.B.V mermer İnşaat turizm San. Tic. Ltd. Şti.

Dinamik Isı ve Makine San. Tic. Dağ. Ve Paz. Ltd. Şti.

Norm Somun San. Ve Tic. A.Ş

İ.Y.A Tekstil İnşaat Turizm San. Tic. Ltd. Şti.

Dönmez Varil Geri Dönüşüm San. Ve Tic. Ltd. Şti.


 


2011 yılı KOBİLER için İHRACAT satış ödülleri

Version tekstil turizm San. Dış. Tic. A.ş

Meris tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri San. Dış. Tic. Ltd. Şti.

Beta Konfeksiyon tekstil İhr. İth. San. Ve tic. Ltd. Şti.

Rettig Metal Tic. Ve San. A.Ş

İ. Y.A. tekstil İnşaat Turizm San. Ve Tic. Ltd. Şti




2011 yılı KURUMLAR VERGİSİ ödülleri

İzmir Jeotermal Enerji San. Ve Tic. A.Ş

Sodaş sodyum Sanayi A.Ş

İzmir Palas Turizm ve Ticaret A.Ş

Form Mukavva Ambalaj San. Tic. A.Ş

Ajan Makine ve Yedek Parça San. Tic. Ltd. Şti.


 


2011 yılı İSTİHDAM ödülleri

Bolulu Hasan Usta Süt Tatlıları Gıda ve İnşaat turizm San. Tic. Ltd. Şti.

Eminoğlu S.B.V. Mermer İnşaat Turizm San.ve Tic. Ltd. Şti.

Lezzet Gıda San. ve Tic. A.Ş

Meris Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri San. Dış. Tic. Ltd. Şti.

Terbay Makine Endüstri ve Ticaret A.Ş



2011 yılı ARGE Ödülleri

BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş.

DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş

Olgu Bilgisayar Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti.

S.S Tariş Üzüm T.S.K Birliği

ZF Lemförder AKS modülleri San. ve Tic. A.Ş


2011 yılı İNOVASYON ödülüleri

BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş

BTM Bitümlü Tecrit maddeleri San. ve Tic. A.Ş

Ege Endüstri ve Ticaret A.Ş

Petkim Petrokimya Holding A.Ş

Termodinamik Makine San. ve Tic. A.Ş