Başbakan ataması yapılan engellileri kutlarken, bugün ataması yapılamayanların da üzülmemesini istedi. İstihdam sürecinin devam edeceğini belirten Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"Kamuda ne kadar yüzde 3'e tekabül eden engelli ihtiyacı varsa, bundan sonra bu engelli yerleştirmeyle ilgili kamudan biz bu tespiti yaptıktan sonra res'en bu imkanları başlatacağız. Yani Başbakan olarak bizim talimatımızla inşallah bu adımı atmak suretiyle belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerlerini almış olacak."

İşsizlik sorununu makul seviyelere çekmek için çalışmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, atamayla eğitim arasındaki ilişkiye de dikkati çekti. İlan edilen 7 bin 746 kişilik kadro için Türkiye genelinde 128 bin 330 başvuru yapıldığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Bugün gerçekleştireceğimiz kura çekimleriyle görev yerleri belli olacak 7 bin 746 engelli kardeşimi şimdiden tebrik ediyorum. Bu kardeşlerime yeni işlerinde ve yeni hayatlarında başarılar diliyorum. Bugün kura çekiminde bir yere yerleşemeyecek kardeşlerimin karamsar olmamalarını ve üzüntüye kapılmamalarını özellikle rica ediyorum. Zira bu istihdam süreci devam edecek. Bir müjde olarak kamuda ne kadar yüzde 3'e tekabbül eden engelli ihtiyacı varsa, bundan sonra kamuda bu tespitleri yaptıktan sonra bu imtihanları başlatacağız. Yani Başbakan olarak bizim talimatımızla, belli bir periyotta buralar dolana kadar engelli kardeşlerim kamuda yerlerini alacak. Bu yüzde 3'ten taviz vermeyeceğiz."

7 BİN 746 KİŞİLİK KADRO İÇİN 128 BİN 330 BAŞVURU

Başbakan Erdoğan, ilan edilen kadronun 16 katı kadar başvurunun söz konusu olduğunu belirterek, bu kadrolara başvuran yaklaşık her iki lisans mezunundan birinin, her 5 ön lisans mezunundan birinin istihdam edilebileceğini söyledi. Başbakan Erdoğan ilkokul, ortaokul ve lise mezunları arasında çok büyük bir yığılma olduğunu gördüklerini ifade ederek, lise mezunu her 16 kişiden birinin ancak istihdam edileceğini söyledi. Ayrıca Erdoğan ilk ve ortaokul mezunları arasından ancak 66 kişiden birinin istihdam edileceğini açıklayarak, bu tablo üzerinde dikkatle durup düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

'ENGELLİLERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRDIK'

AK Parti iktidarında engelli eğitiminin önündeki engelleri kaldıran düzenlemeler yaptıklarını, özel eğitimden faydalanabilmek için gereken özür oranını düşürdüklerini ve yaş sınırını kaldırdıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, 2002 yılı sonunda 17 bin 320 olan özel eğitim okullarında eğitim gören öğrenci sayısının 2010 yılı sonunda 40 bini aştığını belirtti. Başbakan Erdoğan, özel eğitim sınıflarında öğrenim gören öğrenci sayısının 2002 sonunda 6 bin 912 iken 2011 sonunda 18 bin 566 yükseldiğini, kaynaştırma sınıflarında ise öğrenim gören öğrenci sayısının 32 bin iken 2011 sonunda 93 bine ulaştığını söyledi.

'ÖZÜRLÜ İFADESİNE KARŞIYIM'

'Özürlü' ifadesine karşı olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan "Yeni parlamento döneminde engelliler ifadesini koyup bu şekilde değiştireceğiz." dedi. Başbakan Erdoğan, engelli kanununun bu alanda devrim niteliğinde bir düzenleme olduğunu ve bu kanunla eğitim, bakım, istihdam ve ayrımcılığın önlenmesine kadar en tabii haklarını teslim ettiklerini anlattı. Başbakan "Engellilerle ilgili pozitif ayrımcılık içeren kanunların Anayasa Mahkemesi engeline takılmaması için, 2011 yılının Eylül ayında halk oylamasıyla anayasada bir değişiklik yaptık. Böylece engellilerin haklarının teslim edilmesiyle ilgili çalışmaları anayasal güvenceye kavuşturduk."



DHA(BY/COŞ)