Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen Yatırım Danışma Konseyi 7'inci Toplantısı'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kredi görünümünü durağana çeviren Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu, Standard and Poor's'a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Türkiye'nin dış ticaretini rekor seviyede arttırdığını ve işsizliğini rekor seviyede düşürdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, "İstikrar ve güvenden asla taviz vermeyen bir ülkenin, bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından, farklı şekilde değerlendirilmesi bizim anlayışla karşılacağımız bir durum değildir" diye konuştu.


Bu durumdan bir art niyet aramalarının normal karşılanması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Uluslararası derecelendirme kurumlarının bu objektif olmayan tavırları, artık ekonomi çevrelerince de ciddi şekilde tartışılmalıdır" şeklinde konuştu.


Erdoğan, "Büyüyen, gelişen başarılı bir performans gösteren bir ülkeyi, soru işaretlerine kuşkulara maruz bırakmak, yatırım akışını engelleyecek değerlendirmeler yapmak bu kadar kolay olmamalıdır. Türkiye 2023 yılı için önüne çok büyük hedefler koymuştur. Bugün bu hedefe kararlılıkla yürüyen bir ülkedir" ifadesini kullandı.


2023 MİLLİ HEDEF OLDU.


Değerlendirme kurumlarının Türkiye'ye hiç uğramadıklarını ve sağda solda duyduklarıyla değerlendirme yaptıklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Bu tip değerlendirmelerle, bu adımlar atılırsa, bizim bu değerlendirme kuruluşlarıyla olan bizim derecelendirmemiz de çok daha farklı olacaktır" diye konuştu. Erdoğan Türkiye'nin 2023 hedeflerinin hükümetin ve Ak Partinin hedefleri olmaktan çıkıp, Milli hedefler haline geldiğini de sözlerine ekledi.


2 TRİLYON DOLAR MİLLİ GELİR HEDEFİ


Erdoğan Türkiye'nin 2023 hedefini anlatırken, "Biz hakkımızda yapılan haksız değerlendirmelere kulak asmadan, yolumuzda ilerleyecek, 2023 yılında 2 trilyon dolar milli geliriyle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olan bir Türkiye'yi inşa edeceğiz" şeklinde konuştu.


TÜRKİYE YATIRIM REKORU KIRDI


Aralarında IMF Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Direktörü Sri Mulyani Indrawati'nin de bulunduğu seçkin bir davetli grubuna konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye ekonomisi hakkında rakamlar da verdi. Türkiye'nin 2002 -20011 yılları arasında 9 yılda toplam 110.5 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yatırımların Avrupa'da yüzde 30 civarında artarken Türkiye'de doğrudan yatırımların yüzde 76 oranında arttığı bilgisini verdi.


Erdoğan, "Türkiye çektiği yatırımlar itibariyle OECD ülkeleri arasında 2011 yılında 11. sıraya yerleşmiştir" dedi.


EKONOMİK BAŞARILARI RAKAMLARLA ANLATTI


Küresel kriz sürecinde Türkiye'nin gösterdiği başarının sadece doğrudan yatırımların artmasından ibaret olmadığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ekonomisi 2011 yılında yüzde 8.5 büyüme başarısını göstererek, Dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüyen ekonomi olmuştur. Milli gelir 772 milyar dolara yükseldi. Yaklaşık kişi başı milli gelir, 3 kat artışla kişi başı 10 bin 444 dolar olmuştur. Satın alma gücü paritesine göre 2002 yılında 8 bin 700 dolar iken 2011 yılında 16 bin 500 dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiyenin ihracatı 2002 yılında 36 milyar dolardan bugün 135 milyar dolara ulaştı. Önemli bir veriyi de aktarmak istiyorum. Türkiye son iki yıl içinde istihdamını 3.5 milyon kişi artırmıştır. İLO'nun verilerine göre Türkiye, istihdamını en hızlı artıran, işsizliğini en hızlı düşüren ülke olmuştur" şeklinde konuştu.


MALİ DİSİPLİNDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ


Mali disiplinden asla taviz verilmeyeceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Tedbiri elden bırakmadan, geleceğe ilerleyeceğiz. Türkiye'nin disiplin konusunda yere ne kadar sağlam bastığı 2011 seçimlerinde görüldü. Her seçim ve her halk oylamasında olduğu gibi 2011 seçimlerinde de mali disiplinden asla taviz vermedik. Popülist politikalara asla tenezzül etmedik" diye konuştu.


MUHTER KENT VE ÜMİT BOYNER DE KATILIYOR


Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde gerçekleştirilen Yatırım Danışma Konseyi Yedinci toplantısının ikinci gün toplantılarına katılan ve konuşmasının ardından toplantıya başkanlık yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katılımcılarla basın mensuplarına poz verdi. Toplantıya IMF Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Direktörü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Sri Mulyani Indrawati ile birlikte Coca Cola Ceosu Muhtar Kent ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de katılıyor.


Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıdan sonra IMF Başkanı Christine Lagarde'ı kabul edecek.


 


ÖA-ÖA (MK) (FOTOĞRAF)