Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)'nın organizasyonu Hakkari Valisi Muammer Türker'in başkanlık ettiği ve aralarında Hakkari ile Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları ile Şemdinli ve Çukurcalı iş adamlarının bulunduğu 15 kişilik heyet, Kuzey Irak Kürt Bölgesi'ne giderek, Şemdinli'nin Derecik ve Çukurca'nın Üzümlü bölgelerinde açılacak iki yeni sınır kapısıyla ilgili 3 gün süren temaslarda bulundu. 16-18 Ocak tarihlerinde Irak'ın Duhok ve Erbil kentlerinde incelemelerde bulunan Vali Muammer Türker başkanlığındaki heyet ilk olarak Irak Kürdistan Demokrat Partisi ve Irak Federe Kürt Bölge Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

SINIR KAPISININ YANISIRA AVRUPA'YA KADAR DEMİRYOLU YAPABİLİRİZ

Görüşmede Hakkari Valisi Muammer Türker, Erbil kentine Hakkari'den 12 saatte geldiklerini, oysa sınır kapılarının açılması durumunda bu yolun 3 saate kadar kısalabileceğini belirtti. Vali Türker, "İki ülke siyasi sınırlarla bölünmüş olsa da aramızdaki kardeşlik bağları kesintiye uğramadan devam ediyor. Hem bu kardeşliğin güçlendirilmesi, hem aramızdaki yasal ticareti gelişerek insanlarımıza iş ve aş imkanının sağlanması ve hem de bölgede barış ve istikrarın sağlanması için sınır kapılarının faaliyete geçmesi elzemdir " dedi.

Hakkari Valisi'nin söylediklerine katıldığını belirterek konuşmasına başlayan Mesut Barzani, "Sizin görüşlerinize katılmakla birlikte olayı bir adım daha ileri götürerek Avrupa'ya kadar uzanacak bir demiryolu yapılabilinir. Avrupa'da yıllarca süren savaşlardan sonra sınırlarını tamamen kaldırdı. Kardeş iki toplumun arasındaki sınırın bu şekilde çizilmesi iki topluma da zarar veriyor. Bu konuda Türk tarafı gibi bizler de hazırlıklarımızı yaptık" dedi.

Hakkari Vali Muammer Türker başkanlığındaki heyet, daha sonra Sanayi Bakanı Sinan Çelebi, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Milli Eğitim Bakanı Safin Dizai'nin yanı sıra Erbil ve Dohuk Valileri ile Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ile görüşerek, iki yeni sınır kapısıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi