Adalet Bakanlığı Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi'nin düzenlediği infaz koruma memurluğu öğrenciliği programı 255'inci dönem mezuniyet töreni Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapıldı. Törene, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Küçükler, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Eser, Adalet Komisyonu Başkanı Erol Ofluoğlu, Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi Başkanı Hakim Ünal Bingül, Baro Başkanı Faruk Terzioğlu, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, hakimler, savcılar ve öğrenciler katıldı. Artvin, İzmir ve Şırnak'taki cezaevlerinde görev yapacak 21'i kadın 317 infaz koruma memurunun 15 haftalık programla nasıl yetiştirildiği görüntülerle anlatıldı.

'AÇLIK GREVLERİ MASUMANE DEĞİL'

Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğu, törende yaptığı konuşmada, ceza ve infaz kurumlarında görülen olumsuzlukların son dönemlerde süratle giderildiğini, cezaevinde kalan kişinin katil, hırsız, terörist değil, neticede bir insan olduğunun farkına varıldığı söyledi. Öğrencilere tutuklu ve hükümlülere iyi davranmalarını öğütleyen Terzioğlu, "Açlık grevleri yapılıyor. Ben baro başkanı olarak net bir şey söylemek istiyorum: Ne olursa olsun, bu açlık grevlerinin temelinde temel hak ve özgürlükler, insan hakları ihlalleri yok. Bu, terör örgütünün dağda dökemediği kanı kışın cezaevlerinde dökme gayretinden başka bir şey değildir. Onun için açlık grevlerinin masumane bir şey olduğunu düşünmüyorum. Sizlere emanet edilen tutuklu, hükümlü neyse bu aynı zamanda devletin adaletine, şefkatine namusuna teslim edilmiş canlılardır. Bu insanlara mahkumiyetin gerektirdiği prosedürlerin dışında bir uygulamanın yapılmamasını istiyoruz. Hiç kimseye ayrımcılık yapılmasın. Orada infaz kuralları içinde herkes cezasını çeksin, çıksın, Topluma kazandırılsın istiyoruz" diye konuştu. Başkan Terzioğlu'nun konuşmasını salonu dolduran öğrenciler ayakta alkışladı.

'CEZAEVLERİNİN DURUMU İYİ'

Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise konuşmasında 8 yıl süreyle cezaevi izleme kurulu başkanlığı yaptığını söyledi. İngiltere büyükelçisinin bir dönem cezaevlerindeki işkence iddialarını araştırmak için Erzurum'a gelerek kendisiyle görüştüğünü anlatan Prof. Dr. Korkmaz,  şunları kaydetti:

"Bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum: Büyükelçiye Erzurum'daki cezaevlerini anlattım. Son cümlem ise 'Şu anda cezaevlerinde F Tipi dahil, burada kalanların hayat standartları Erzurum, çevresinde ve belki de Türkiye genelinde yaşayan insanların yüzde 30'undan daha iyi durumda' dedim. 'Burada insanlar sobalı evlerde oturur, evlerinin çatısı yoktur ama cezaevlerinde oturanlar kaloriferli binada sıcak suyu olan yerde yaşamaktadır. Üç öğün, üçer kap yemek yiyorlar. Buyurun hangi koğuşu istiyorsanız oraya gidelim' dedim. 'Size itimat ediyorum' dedi. Hakikaten Türkiye'deki cezaevleri Avrupa'dakileri aratmaz hale geldi. Eskiden yanlışlarımız olmuştur. Falaka falan filan... Bu tür eylemlere rastladım işin doğrusu. Ama nihayetine çok iyi noktaya gelerek cezaevlerindeki bu görevimizi sona erdirdik biz."

'DIŞ GÜVENLİK YASASI BAŞBAKANLIK'TA'

İnfaz koruma memuru kıyafetlerini ilk kez Erzurum'da gördüğünü belirten Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Eser, öğrenciler adına yapılan konuşmada dile getirilen eğitim süresince verilen 213 lira harçlığın az olduğu yönündeki şikayetleri haklı bulduğunu ifade etti. Eser, "Harçlığınız az ama ocak ayının 15'inde ilk maaşınızı alırsınız ve ailenize yük olmaktan kurtulursunuz. Muhatap olacağınız kişiler belki de toplumun dışladığı suç işleyen insanlar. Ama siz onlara sabırlı davranacak ve topluma kazandırılmalarına katkıda bulunacaksınız. Kesinlikle ceza ve infaz kurumlarından başka kurumlara geçmeyi düşünmeyin. Bu kadar eğittikten sonra vermeyi düşünmüyoruz. Dış güvenlik yasamız da Başbakanlık'ta şu anda. Çıkarsa ceza ve infaz kurumlarının dış güvenliğini de bizler yapacağız" diye konuştu.

3 OCAK'TA GÖREVE BAŞLAYACAKLAR

Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi Başkanı Hakim Ünal Bingül, mezun olan öğrencilerin cezaevlerinde staj gördükten sonra 3 Ocak 2013 günü göreve başlayacaklarını bildirdi. Hakim Ünal Bingül, öğrencilere, "Vatanını en çok seven, en çok çalışandır. Bunu unutmayın" dedi. Konuşmalardan sonra öğrencilere mezuniyet belgeleri dağıtıldı. Öğrencilerin halk müziği konseri ve tiyatro gösterisi alkış aldı.



HP(KS/CK)