Sinan Okuş



14 kişi “siber suç örgütü kurma, çıkar amaçlı örgüt kurma, üye olma, yardım etme” iddiasıyla sorgulanmak üzere sabah TSİ 9.10’da Ankara Adliyesi’ne getirilen 14 kişi, Terörle Mücadele'nin 10. maddesi ile görevli Özel Yetkili Savcılığa sevk edilmişlerdi.

Şüpheliler Özel Yetkili Savcı Hüseyin Şahin tarafından sorgulandı.

14 kişi hakkında bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Gözaltına alınanların kendileriyle ilgili olmadığını duyuran RedHack, sosyal medya üzerinden herkesi destek için Ankara Adliyesi çağırdı. “Dostları, arkadaşları, yoldaşları çağırıyoruz” diye başlayan çağrıda “Biz orada olacağız seni de bekliyoruz” denildi.

CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ve RedHack’in çağrısına uyan az sayıda vatandaş da destek için TSİ 09:00’dan itibaren Ankara Adliyesi’ne geldi.

Bilişim Savcısı Mehmet Ali Ethemoğlu’na ifadelerini verecek olan 14 şüpheli öğle saatlerine kadar Adliye Nezareti’nde bekletildi. 10 şüphelinin gözaltında ifade vermedikleri için savcılık işlemlerinin geç saatlere kadar süreceği öğrenildi.

Servi: RedHack onurumuzdur


Serbest bıraklılanlar arasında bulunan Duygu Gürses ve Meltem Servi, gözaltında ve savcılıkta yaşadıklarını anlattı.

Duygu Gürses gözaltı sırasında polisin kendilerine çok iyi davrandığını belirtti. Adliyeye geldiklerinde, özel yetkili savcının "Çoluk çocuğu getirmişler' diye sitem ettiğini anlatan Gürses, "Bizi serbest bıraktılar ama soruşturmayı toparlayabilmek içim beş kişinin üzerine yıkacaklar" dedi.

Meltem Servi de adliyede polislerin usülsüz uygulamları olduğunu öne sürdü, adliye nezarethanesinde yüzlerini duvara dönerek ayakta durmalarının istendiğini ve polisle tartıştıklarını söyledi.

Servi, "Bu bir siber dava değil, siyasi davadır. Alevi, Kürt ve sosyalistlere yönelilk bir dava. RedHack onurumuzdur, bu davadan gocunmuyorum" diye konuştu.

Operasyon nasıl başladı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyon kapsamında 22 Kasım Cuma günü, 8 ilde RedHack üyelerinin bulunduğu öne sürülen 30 ayrı adrese eşzamanlı baskın düzenlendi.

Operasyon kapsamında oyuncu Barış Atay, Anonymous’un Türkiye temsilcisi olduğu öne sürülen N.A., Redhack’in kurucularından olduğu iddia edilen “Manyak” kod adlı bir kişi ve daha önceki RedHack davasında tutuklanarak 9 ay cezaevinde kalan 4 kişinin de aralarında bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı.

Şüphelilerin, Emniyet’te sorguları sürürken, evlerinin aranmasıyla ilgili de ilginç bir belge ortaya çıktı. Arama kararında, 22-24 Ağustos 2013 tarihlerinde arama yapılabileceği yazarken, Barış Atay ve diğer şüphelilerin evinde 22 Kasım tarihinde arama yapıldı.

Avukat Efkan Bolaç, 23 Kasım’da Twitter hesabından, “Barış Atay, Duygu Gürses ve Emrah Ayırtır hakkında verilen arama kararındaki arama zamanı hakim parafıyla düzeltilmiş deniliyor. Minare/kılıf” diye yazdı.

Bolaç, bu twitinden bir süre sonra ayrıca “Atay’ın evine geldikleri mahkeme kararı ile şu an dosyada olan mahkeme kararının farklı olması sebebiyle mühür açma işlemine katılmadık” diye duyurdu.