Geçen 24 Şubat'ta meydana gelen olayda, Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde derivasyon tünelinin kapağı, henüz belirlenemeyen nedenle patladı. Baraj göletinde tutulan yaklaşık 80 milyon metreküp suyun boşalmasıyla, akarsu yatağında inşaatta çalışan 10 işçi, akıntıya kapıldı. Arama çalışmalarında Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Erkan Yeğen, Erdal Demirelli ve Veli Damaksız'ın cesetleri bulundu. Ancak diğer işçiler Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit ise yapılan tüm aramalara rağmen bulunamadı.

Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ise şantiye sorumlusu proje müdürü Erdal Nakas, şantiye şefi Öncü Polat ile iş güvenliği sorumlusu Burak Alpago tutuklandı. Ancak ilerleyen günlerde, 3 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmanın sonunda hazırladığı iddianamede, baraj inşaatında çalışan 17 kişi hakkında, 'taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15'er yıl hapis cezası istedi.

VALİ COŞ: ARAMALAR DURDU

Adana İl Afet Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde görevli arama-kurtarma ekipleri, kayıp işçileri nehir yatağında ve Yedigöze Barajı'nın havzasında 4 ay boyunca aradı. Ancak arama çalışmaları sonuç vermedi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Cesedini aradığımız vatandaşlarımızın bazı özel eşyalarını bulduk, başka bir bulguya ulaşamadık. Bu aşamada arazide yapılacak bir iş olmadığı için arama çalışmalarını şimdilik durdurduk" dedi.

Arama çalışmalarının 50 kilometrelik alanda yapıldığını kaydeden Vali Coş şunları kaydetti:

"Uzmanlar, bir iz, emare çıkarsa çalışmamızın yararlı olacağını değerlendiriyor. Bu aşamada arazide yapılacak bir iş olmadığı için arama çalışmalarını şimdilik durdurduk. Yapılabilecek bir çalışma önerilmedi. İhtiyaç olursa, teklif gelirse, kaybettiğimiz işçilerin yakınlarından veya bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan bir bilgi intikal ederse, hemen araştırmaları tekrar başlatırız. Havadan, karadan, sudan her türlü imkana sahibiz. Ancak şu ana kadar bir sonuç alamadık. Baktığımızda maalesef bu tip kazalarda cesetlerin tamamını bulabilme ihtimalinin olmadığını görüyoruz. Ancak işin peşini bırakmış değiliz. 50 kilometreyi aşan bir mesafede çalışma yürütülüyor. Bu da çok zor. Zorluğun ötesinde, bir sonuç alabileceğimize inansak yine katlanırız, devam ederiz. Boşa çıkan gayretler söz konusu. İş tamamen tesadüflere kalmış durumda. Bu nedenle bekliyoruz. Ciddi bir bulgu çıkarsa aramaları tekrar başlatacağız."



MK(OA/CK)