Olay, geçen 14 Şubat'ta Şehit Fethibey Caddesi'nde meydana geldi. Karşıyaka ve Bayraklı bölgesindeki şubelerden paraları toplayan güvenlik görevlisi Halim Alataş, zırhlı araçla bankanın bölge müdürlüğüne geldi. Alataş, zırhlı araçtan paraları alıp bankaya gireceği sırada kimliği belirsiz bir kişi, arkasından yaklaşıp elindeki iki çuvaldan içinde 150 bin TL olanı alıp, kendisini çalıntı motosikletle bekleyen suç ortağıyla kaçtı. Alataş'ın elindeki diğer torbada ise, 700 bin TL değerinde döviz bulunduğu anlaşıldı.

Polis şüphelileri tespit etmek amacıyla yüzlerce güvenlik kamerası görüntüsünü incelerken parayı çalan kişilerin, Yenişehir Semti'nde oturan ve çok sayıda suçtan kaydı bulunan Ahmet Kantoin ile Ali Berber olduğu kanaatine vardı. İki şüphelinin olayın ardından lüks bir yaşam sürmeye başladıkları ve BMW ile Volkswagen marka iki otomobil satın aldıkları tespit edildi. İki şüpheli 14 gün sonra gözaltına alındı. Birçok suçtan poliste kaydı bulunan şüpheliler sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

OTOMOBİLLERİNE TEDBİR KONULDU

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kadir Karaca, Ahmet Kantoin ve Ali Berber hakkında dava açtı. Sanıkların, 'Elde veya üstte taşınan eşyayı özel beceri ile almak suretiyle hırsızlık' suçundan, 7'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.

6 ŞAR YIL CEZA

İzmir 18'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın son duruşmasına tutuksuz yargılanan, başka suçtan hükümlü Ahmet Kantoin ile Ali Berber ve güvenlik görevlisi Gültekin Varol'un avukatı Ahmet Seyit Akyüz ile sanıkların avukatları katıldı. Her iki sanık da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Sanıklar, emniyette suç kayıtları olduğu için bu suçun üzerlerine yıkıldığını iddia etti. Hakim yargılama sonunda iki sanığı da `kapkaç' suçundan 6'şar yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca sanıklarda yakalanıp tedbir konulan iki otomobilin de ruhsat sahiplerine iadesine karar verdi.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE ALACAK DAVASI

Bankanın para grup merkezi önünde gerçekleşen kapkaç olayının ardından görevlerini gerektiği şekilde yerine getirmedikleri gerekçesiyle, güvenlik görevlileri Gültekin Varol ve Mesut Durgunlu'nun iş akitleri feshedildi. Ahmet Yılmaz ile Halim Alataş emekli edildi. Şoför Naci Erdem de başka bir yerde görevlendirildi. Gültekin Varol, avukatı Seyit Ahmet Akyüz aracılığıyla İzmir 11'inci İş Mahkemesi'nde `işe iade davası' açtı. Bu davada da mahkeme, gelen bilirkişi raporunda Gültekin Varol un kapkaç olayında tedbirli davranmayıp, güvenlik zafiyetine neden olduğunu belirtip, işe iade istemini reddetti. Banka avukatları da parayı çaldıran güvenlik görevlileri Gültekin Varol ve Halim Alataş'a, çalınan miktar olan 150 bin liralık alacak davası açtı. İzmir 8'inci İş Mahkemesi'ndeki bu dava henüz sonuçlanmadı.



BK(AÖ/İD)