Balyoz Davası'na bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi aldıkları ara kararları yaklaşık 3 saatlik aranın ardından açıkladı. Üye Hakim Murat Üründü tarafından okunan 5 sayfalık ara kararda “26 -27- 29 Mart ve 5-6 Nisan 2012 tarihlerinden itibaren birçok sanık avukatının “Mahkemeye tepki, yargılamayı uzatma ve kilitleme amacıyla duruşmalara katılmadıkları, baro tarafından da avukat ataması yapılmadığı" belirtildi. "Mahkememizin tüm bu çabalarının sonuçsuz kaldığı, yargılamanın gereksiz yere uzadığı ve sürüncemede bırakıldığı" belirtilen kararda Türk Medeni Kanunu’nun 2. Maddesi’ndeki 'Herkes haklarını kullanırken dürüstlük kuralına uymak zorundadır. Bu hakkın kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz' hükümlerine dikkat çekildi. 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 17. Maddesi’nde hakkın kötüyü kullanılmasının yasaklandığı ayrıca hiçbir hukuk sisteminde hakkın kötüye kullanmasının korunamayacağı' ifadelerine yer verildi.


TÜM SANIKLAR VE AVUKATLARINA SON KEZ SÜRE VERİLDİ


Kararda, "Tüm sanıklar ve avukatlarına diğer sanıkların savunmalarına, duruşmada dinlenen tanık beyanlarına, soruşturma ve kovuşturma aşamasında dosyaya gelen ve duruşmada okunan delillere, bilirkişi raporlarına, Mesut Göğebakan ve Alaattin Kaya'nın kamu davasına katılma taleplerine, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı beyanda bulunmaları için bir sonraki celseye kadar son defa süre verilmesine, bir sonraki celsede avukatlar duruşmaya katılmasalar dahi yargılamaya devam edileceği, sanıklara mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için söz hakkı verileceğinin ihtarına' oy birliğiyle karar verildi" denildi.


3 SANIĞIN DURUŞMADAN VARESTE TUTULMASINA KARAR VERİLDİ


Mahkeme ayrıca başka suçtan tutukluyken tahliye edilen Erdinç Yıldız, Mehmet Cem Çağlar , Mehmet Seyfettin Alevcan'ın savunmaları alındığından duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Mahkeme sanıklar Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin akıbetinin sorulması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi.


DURUŞMA 16 AĞUSTOS'A ERTELENDİ


Sanıkların üzerine atılı suçun CMK'nın 100/3 maddesinde sayılan suçlardan olduğu, suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı, sanıkların üzerine atılı suçun ağırlığı, dosyada halen 2 sanığın yakalamalı olduğu ifade edilen kararda adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı belirtildi. Mahkeme 250 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 16 Ağustos'a erteledi.


(BB)