İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen "Balkan Savaşları'nın 100. Yılı-1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi" Avrupa Birliği (AB)Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile TBMM Başkan Vekili Meral Akşener'in katılımıyla gerçekleştirildi.


AVRUPA'DA ŞİDDETİ KINAMADIĞI BAHANESİYLE KAPATILAN BİR ÇOK PARTİ VAR


Kongrede konuşan Bakan Bağış, Balkanlar'da yaşananları hatırlatarak, "Bugün, o yüzyıl önce yaşanan dramdan doğru mesajları çıkarıp, teröristlerle, bu ülkenin birliğine, beraberliğine kurşun sıkanlarla kucaklaşanlara da doğru tepkiyi vermemiz lazım. Medyamızda da, bazı çevrelerde de dokunulmazlık meselesi tartışıldığı zaman 'AB kurallarına aykırı' gibi bir takım şeyler çıkıyor. Avrupa'da bırakın şiddeti, terörü destekleyen, onun propagandasının sözcülüğünü yapanları korumak, şiddeti kınamadığı bahanesiyle kapatılan bir çok parti vardır" dedi.


Bağış, şunları söyledi:


"AB üyesi ülkelerin Ankara'daki büyükelçileri de, Avrupa Komisyonu temsilcileri de yıllardır, sözde siyaset yapan terör örgütü borazanlarına telkinlerde bulunuyorlar, 'Şu terörü kınayın, terör örgütüyle aranıza bir duvar çekin, kendisiniz bunlardan soyutlayın'. Ama maalesef bir türlü o şahıslar bu ülkede, bu devletten maaş alırken, bu devletin meclisinin çatısı altında diledikleri fikirleri paylaşabilirken, devlete kurşun sıkanlara, o hainlere bir tek kelime edememişlerdir."


HERKES AYAĞINI DENK ALSIN


TBMM Başkan Vekili Meral Akşener de, Anadolu Türkleriyle Rumeli Türkleri arasında fark olduğunu söyleyerek, "Anadolu Türkleri eziyet, işgal, zulüm gördüler ama onlar topraklarını, ocaklarını kaybetmediler. Onun için unuttular, hatırlamıyorlar" dedi.


İki hafta önce katıldığı bir toplantıdaki sözlerini hatırlatan Akşener,  şöyle konuştu:


"Abdullah Öcalan'ın heykelini yapmak isteyenlerin, hadi yapın da görelim, 'Biz Rumeli kadınları ellerinizi kırarız' dedim. Sonra bir şey oldu, internet sitelerine düştü ve o internet sitelerinde yorumlar başladı. Yorumların iyiliği, kötülüğü önemli değil, ama odaklandığı bir konu var. Nedir bu yorumlar? Rumeli Balkan göçmenleriyle ilgili bir propaganda var, 'Türk'ü Kürt'e düşürüyorsunuz, bizi birbirimizden ayırıyorsunuz. Siz cumhuriyeti temel olarak aldınız, ne Türksünüz, ne Müslümansınız, dolayısıyla kraldan çok kralcısınız' diyen bir propaganda var. Bizleri, bizim müslümanlığımızı, inancımızı sorgulamaya hiç kimsenin haddi de, hakkı da yoktur. Bundan sonra bu tür yazıların, propagandaların karşısında bizzatihi Meral Akşener olarak sessiz kalmayacağımı, tek tek deşifre, teşhir edeceğimi buradan ilan ediyorum. Herkes ayağını denk alsın.


Niye teyakkuzdayız, niçin tedbir halindeyiz? Çünkü biz vatan, toprak kaybetmenin ne olduğunu biliyoruz ve bizim gidecek başka bir yerimiz yok. Olmadığı için de bu ülkeden tek bir çakıl taşı koparmak isteyenin kafasını kırarız. Bölemeyecekler, alamayacaklar, yapamayacaklar. Bunu, ne kadar yol yakınken öğrenirlerse Türkiye için iyi olur, barış için iyi olur, hepimiz için iyi olur. Ne yaparsanız yapın vermeyeceğiz. Herkes verse, biz, Rumeli kadını vermeyecek."


ÖĞRENCİLERDEN OTURMA EYLEMİ


Bu arada toplantı öncesi ve toplantı sırasında alınan yoğun güvenlik önlemleri de kameralara yansıdı. Özellikle Bakan Bağış'ın çok sayıda korumayla katıldığı toplantı devam ederken, dışarıda ise bir grup öğrenci eylem yaptı. "Üniversiteler bizimdir, AKP defol" sloganları atan ve "Üniversitelerde bakan istemiyoruz" dövizleri taşıyan grup, toplantının yapıldığı binanın önünde açıklama yapmak isteyince polis tarafından engellendi. Bir süre kapı önünde oturma eylemi yapan grup, olaysız dağıldı.


DG (MK) (FOTOĞRAF)