Bodrum İlçesi’nde turizm sezonu öncesinde Av ve Yaban Hayatı Vakfı, Sahil Güvenlik ekipleri ve Gündoğan Balıkçıları Kooperatifi 'Kaçak Tonoz Operasyonu' düzenlendi. Yalıkavak'ta bulunan 302 nolu sahil güvenlik botu, vakıf ikinci başkanı emekli büyükelçi Süha Umar, kooperatif yönetim kurulu üyesi dalgıç Ahmet Yaşar (44) ve kaptan Tümay Akbaş'ın katıldığı operasyonda, Gündoğan Halk Plajı ve Arapburnu'nda kaçak tonoz tespitleri yapıldı. Tonozların üzerinde teknelerin ismi ve 'Bu tonozu kullanmak yasaktır' yazıları dikkat çekti.

'DENİZİN DİBİ SANAYİ SİTESİ GİBİ'

Operasyon sırasında dalış yapan Ahmet Yaşar, plastik sandalye, tabure, tonoz şamandıraları ve halatları ile eski balıkçı ağlarını çıkardı. 21 yıldır dalgıçlık yaptığını kaydeden Yaşar şunları söyledi:

"Denizin dibi sanayi sitesi gibi. Tonozlar ve karasal atıklarla dolu. Araba tekerleğinden, belediye ışıklandırmalarına, plastik pet şişeden demir doğrama makinalarına kadar ne ararsanız var, ne buldularsa denize atmışlar. Bu pisliğin, çöpün içinde canlının yaşaması imkansız. Kaçak atılan tonozların halatları ve zincirleri yüzenlere ve teknelere büyük tehlike oluşturuyor. Tonozların büyük bölümü sahile 30- 40 metre gibi yüzme alanı oluşturan mesafede."

'YETKİLİLERE BİLDİRDİK AMA SONUÇ ALAMADIK'

İki yıl öncesine kadar Gündoğan Koyu’nun girişinde bulunan ve sonunda Didim açıklarına taşınan kültür balıkçılarının bıraktığı üç ayrı kafes havuz ile 300 metre uzunluğundaki madeni boru da vakıf ikinci başkanı emekli büyükelçi Süha Umar’ı isyan ettirdi. Umar tepkisini şöyle dile getirdi:

"Koyun girişine, halk plajlarına, turistik tesislerin önüne gelişi güzel atılan 1- 2 ton ağırlığındaki tonozlar ile kaderine terk edilen deniz ortasındaki dev balık kafesleri hem büyük hayati tehlike yaratıyor, hem de ekolojik ve doğal dengenin bozulmasına neden oluyor. Sahil güvenlik ile yüzde 97'si kaçak olan tonozları ve yıllarca kullanıldıktan sonra koyun girişinde kaderine terk edilen balık çiftliği kafeslerinin yarattığı tehlikeyi ve doğa kirliliğini fotoğrafla tespit ettik, rapor hazırladık. Bunları Liman Başkanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne gönderdik. Ancak sonuç alamadık."

YATLAR MİLYON DOLARLIK AMA

Tekne sahiplerine de sitem eden Umar, "Milyon dolarlık yatlara sahipler ama üç kuruş vermemek için marinalara girmeyip, attıkları kaçak tonozlara bağlama yapıyorlar. Haftalarca burada kalıp sintinelerini bırakmaları, koyda gerçek bir çevre felaketine dönüşüyor. Turizm sezonunda bir facia yaşanmadan kaçak tonozlar ve bu balık kafesleri mutlaka kaldırılmalı" dedi.

KAÇAK TONOZA 25 BİN LİRAYA KADAR CEZA

Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat ise, geçen yıl Gündoğan ve Göltürkbükü koylarında yaptıkları baskınlarda, 200'e yakın tonoz tespit ettiklerini belirtti. Uyarı tebligatlarının ardından 25 tanesinin yasal hale geldiğini ve izin verildiğini kaydeden Erkanat şunları söyledi:

"Özellikle yaz aylarında yatların aniden çoğalması ile tonoz sıkıntısı yaşanıyor. Gelişigüzel atılan tonozlar hem kirlilik hem tehlike yaratıyor. Tonozlarını kaldırmayanlara verdiğimiz para cezaları 618 sayılı Limanlar Kanunu'na göre 750 ila 25 bin lira arasında değişiyor. Liman Başkanlığı'na müracaat edenlerin, inceleme yapıldıktan sonra uygun yerlere tonoz atmalarına izin veriyoruz. Ancak yabancı yatlar bu uygulamaların dışındadır. Onlar liman veya marinalara bağlama yapmak zorundadır. Tehlike yaratan tonozlar ve kaderine terk edilen balık kafeslerinin kaldırılması için yeniden girişimlerde bulunacağım. Ancak bu konuda öncelikli sorumluluk Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na aittir."



YA(AÖ/COŞ)