Ordu merkez Kumbaşı Mahallesi'nde bulunan halk plajının 300 metre açığına özel bir şirket tarafından yaklaşık 950 ton kapasiteli iki balık havuzunun yapılması, halkın büyük tepkisine neden oldu. Yaklaşık bin kişi, tepkilerini göstermek için davul zurna eşliğinde eylem yaptı. Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu da eyleme destek verdi.

BİNİN ÜZERİNDE İMZA TOPLADILAR

Eylemcilerin arasında bulunan çocuklar da ellerinde, 'Turizm elden gidiyor', 'Ordu denizine sahip çık', 'Mavi ile yeşil arasına kara kedi girdi', 'Balık çiftliklerine hayır', 'Mavi güzelliğe kara leke', 'Siyaset kirletiyor adalet temizliyor' dövizleri taşıyarak büyüklerinin yanında yürüdü. Vatandaşlar, konuyu adli makamlara taşımak için de yaklaşık binin üzerinde imza topladı. Kumbaşı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Avni Uzun, Ordulular'ın denize girdiği tek alan olan Kumbaşı ve Efirli arasındaki plajın tam karşısına kurulan balık havuzlarıyla ilgili konuştu. Uzun, "Araştırdık, soruşturduk. Valiliğin de belediyenin de haberinin olduğunu öğrendik. Biz bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

DENİZDEKİ CANLILAR TEHDİT ALTINDA

Kumbaşı Mahallesi sakinlerinden 58 yaşındaki Samiye Günay da denizin kirletilmesini istemediklerini söyledi. Günay, "Ben Türkiye'mi, memleketimi, mahallemi çok seviyorum. Paris'te oğlumun yanında 3 ay duramadım. 1 ay kaldım geri geldim. Bu cennet mekanımı, memleketimi çok özledim ve hemen geri dönüp geldim. Yetkililere sesleniyorum, denizimizi kirletmesinler" diye konuştu.

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Üyesi Gül Ersan da yaptığı açıklamada balık çiftliklerinde verim arttırıcı ve hastalıklara karşı antibiyotikler kullanıldığını ifade etti. Ersan, "Bu durum çevredeki diğer deniz canlılarının bağışıklık sistemine zarar veriyor. Verilen yemlerin büyük bir bölümü tüketilmiyor, deniz dibindeki bitki örtüsü yok oluyor, yumurtlama alanı olarak kullanılan bu bölgelerin varlığını tehdit ediyor. Doğanın dengesini bozmadan yaşayabilmek için Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu olarak biz kıyılarımızda, plajlarımızda balık çiftlikleri istemiyoruz" dedi.

Grup, daha sonra Ordu- Perşembe karayolunu protesto amaçlı kısa süreliğine araç trafiğine kapattı.

VALİ AÇIKLAMA YAPMADI

Ordu Valisi Orhan Düzgün ise konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ordu Şube Müdürlüğü ve Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden bilgi istediğini belirterek, detaylı açıklamayı bundan sonra yapacağını söyledi.