Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’ni ziyaret eden Başkan Bakırcı, bölgenin insan yapısı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Roma devletinin, Perslerle savaşı sırasında Orta Asya’da yaşayan Türklerden birlik desteği aldığını, cephe savaşını kaybeden Romalıların birliklerini Roma’ya götürmek için Anadolu yerine Karadeniz’i kullandığını ifade eden Bakırcı, Türk birliklerinin bir bölümünün bu sırada Karadeniz’de kaldığını söyledi.

"LAZ KÜLTÜRÜNDENDEN ETKİLENMİŞ TÜRKLER"

Bakırcı, "900’lü yıllarda Hemşin bölgesine gelen Türk boyları var. Birileri bunların Ermeni olduğunu söylüyor. Ancak bunun da aslı astarı yok. Bu kişiler Ermenice bilmez. Öz be öz Türk boylarıdır. Bölgede Laz diye tabir edilenlerin çoğu, Laz kültüründen etkilenmiş Türklerdir. Laz diye bilinen AK Parti Rize Milletvekilimiz Nusret Bayraktar’ı örnek verebilirim. Ekşioğludur ve Ekşioğlulları Şam’dan gelmiştir. ÇAYKUR Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu farklı bir Türk boyundan gelmedir. Bölgede ailelerin bir çoğuna bakarsan Türk boylarından gelmiş ve yerleşmiş insanlardır. Ancak bölgede yaşayan Lazca bilen insanlar olduğu için Laz kültüründen etkilenmişler ve şimdi çocuklarına, torunlarına sorduğun zaman 'Laz' olduklarını söylüyorlar. Lazlar da bir Türk boyudur. Uzmanlar böyle söylüyor" dedi.

'HEMŞİN'DE CAMİLERİN MİNARESİ OLMAZ'

Dedesinin de Mısır'dan, İskenderiye’den geldiğini anlatan Bakırcı, 'Hemşin’de camilerin minaresi olmaz' diye bir inanış olduğunu hatırlatarak, "Bu yanlış. Çünkü Hemşinliler bölgeye geldiklerinde oralarda Hıristiyanlar yaşıyordu. Onlara saygı olsun diye, cami yapmışlar ama minare yapmamışlar. Bu saygıdan dolayıdır" diye konuştu.

"UZMANLAR İNCELEMELİ"

Bakırcı, bölgede yaşayan ve farklı yaşam kültürlerine sahip insan topluluklarının geçmişinin uzman kişilerce incelenmesi gerektiğini belirterek, "Bu alanda bir uzman varsa, belediyenin de desteği ile araştırma yapmasını istiyoruz. En sağlıklı sonuç akademik çalışma sonunda ortaya çıkar. Benim anlattıklarım, okuduğum kitaplardan aldığım bilgilerdir. Biraz da yorum ekliyorum. Tarihe meraklıyım” diyerek sözlerini tamamladı.