" 51 AYKIRI ÜRÜNDE FİTALAT VE AZOBOYAR TEHLİKELİ KİMYASALLARINI BULDUK "


Denetim yapan ekipte bulunan Tekstil Mühendisi Meral Karaaslan gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu:


"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketici'nin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü olarak buradayız. 2 Nisan 2011 tarihinde bir tebliğ çıkardık. Bu tebliğde kırtasiye ürünleriyle ilgili ciddi düzenlemeler getirdik. Bu tebliğ ülkemizde kırtasiyeye düzenleme getiren ilk yasal mevzuattır. Bununla ilgili denetimlerimizi biz geçen yıl dört ilde, İstanbul, Ankara, İzmir ve Gaziantep illerinde yapmıştık. 51 aykırı ürün bulduk. 51 aykırı üründe fitalat ve azoboyar tehlikeli kimyasallarını bulduk. Bu sene denetimlerimiz yine devam ediyor. Okul kıyafetleriyle başladık. Ağustos ayında dört ilde denetim yaptık. Şu anda da İstanbul ile beraber yedi ilimizde denetimlerimize devam ediyoruz. Aklınıza gelebilecek her türlü okul kıyafetinden numune aldık. Kırtasiyede özellikle İstanbul'u seçtik. Kırtasiye ithalatçılarının yoğunlukta olduğu bölge burası, İSTOÇ. Biz geçen yıl Gaziantep'e gittik numune aldık merkez yine İSTOÇ çıktı. O yüzden dedik ki yerinde denetim yapalım. "


" BİZİM AMACIMIZ CEZA YAĞDIRMAK DEĞİL, PİYASAYA GÜVENLİ ÜRÜN ARZINI SAĞLAMAK "


Meral Karaaslan, "Kuru boya, pastel boya, keçeli kalemler, silgiler, kalemtraşlar, özellikle çantalar, beslenme çantaları ve su mataraları çocukların direk gıdalarını koyulduğu malzemeler olması açısından son derece önemli. Bunlardan numuneler alacağız. Bugün aldıklarımız bu akşam laboratuvara giriyor. Sonuçlar üç gün içerisinde çıkıyor. Önümüzdeki hafta da Bakanlığımız tarafından sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak"dedi.


Aldıkları numunelerde sağlığa zararlı maddeler çıktığında nasıl bir işlem yapıldığı sorusuna da  Meral Karaaslan,  "Olumsuz bir durum çıktığında idari para cezamız var. Bu para cezası 13 bin lira civarında. Onun dışında toplatma uyguluyoruz. İki ulusal gazetede ve iki ulusal televizyonda yayın zorunluluğu var. Bu yayınlar yaptırıldıktan sonra da satmış oldukları satıcılardan iade faturasıyla ithalatçı, ürünleri topluyor. Bütün toplatma işlemini sonlandırıyoruz " yanıtını verdi.


İthalatçıların bilinçlendiğini de söyleyen Karaaslan, " Bizi en çok sevindiren ithalatçılar veya da ithalatçı örgütleri Çin'e fuara gidecekleri zaman Bakanlığımızı arayarak, ' Ne yapalım ?' ' Nelere dikkat edelim ? ' diye soruyorlar. Bu bizim için çok sevindirici. Bizim amacımız ceza yağdırmak değil, bizim amacımız piyasaya güvenli ürün arzını sağlamak. Bunu da başardığımızı düşünüyorum " dedi.


 


" YILBAŞINDAN İTİBAREN ÜRÜNLERDE AĞIR METALLERE BAKACAĞIZ "


Meral Karaaslan, renkli tebeşir, renkli kalemlerde azoboyar madde, su mataralarında ise, fitalat maddesi olup olmadığını inceleteceklerini söyledi. Fitalatın plastiği yumuşatmada kullanıldığını hatırlatan Meral Karaaslan, velilere de uyarılarda bulunarak meyve ya da bebek figürlü silgilere, yumuşak kalemtraşlara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Azoboyar maddeler kanserojen etki yapıyor, fitalat da hormonlara zarar veriyor" dedi.


20 Nisan tarihinde çıkarılan yeni tebliğle yılbaşından itibaren denetim alanının genişleyeceğini söyleyen Karaaslan " Yılbaşından itibaren bu aldığımız ürünlerde azoboyar ve fitalatın yanı sıra, sekiz ağır metala bakacağız. Çünkü ağır metaller iç organlarda birikerek kanserojen etki gösterebiliyor " diye konuştu.


VELİLER TEMKİNLİ


Denetim ekibi denetimlerine farklı kırtasiye dükkanlarında devam etti. Kızı için kırtasiye dükkanında alışveriş yapan Nigar Poyraz, "Elimden geldiğince plastik ürünlerden kaçınıyorum. Genelde cam ürün alıyorum. Baskılı, renkli, kokulu ürün almamaya çalışıyorum. Dikkat etmeye çalışıyorum " dedi.


Kızının renkli ürünleri istemesine rağmen ürünlerin zararlarını kızına anlattığını söyleyen Poyraz, " Siz nasıl alıştırırsanız çocuğu, öyle gidiyor bence. Biraz da anne babaya bağlı" diye konuştu. Anaokuluna gidecek kızı Hilal için alışveriş yapan anne Elif Demir ise, renkli ürünleri tercih etmediğini söyledi. Demir, " Belli markaları , güvendiğimiz markaları tercih ediyorum. Özellikle Çin malı olmamasına dikkat ediyorum " şeklinde konuştu.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)