Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erciyes Dağı'nda Büyükşehir Belediyesi'nin 300 milyon euro'luk projesi hakkında bilgi aldı. Davutoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin verdiği brifing sonrası Erciyes Dağın'ın şimdiden yurt dışında tanıtılması, havaalanı başta olmak üzere ulaşım sorunlarının da çözülmesi gerektiğini söyledi. Bakan Davutoğlu, daha sonra El Arabia TV'de yayınlanan Suriye konusundaki açıklamalarının tamamının yayınlanmadığını  söyledi. Bakan Davutoğlu, şöyle dedi:

"El Arabia'da yayınlanan açıklamalarım bütünü yansımadığı için değişik anlaşılmalar oldu. Bugün Kayseri’den, Erciyes Dağı'ndan AB Genel Sekreteri ile görüştüm. Yapılacak Arap Birliği toplantısında bugün gözlemcilerin değerlendirmeleri ele alınacak. Bizim bu projeyle Türkiye olarak misyonumuz; Türkiye ve Arap birliği olarak Suriyeli kardeşlerimizin barış içinde yaşaması ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi içindir. Suriye’de katliamların ortadan kaldırılmasını istiyoruz, umarım verimli bir toplantı olur. Öncelikli tercihimiz Suriye’nin barışçıl biçimde ve kendi içinde çözüm bulmasıydı. Maalesef bu olmadı. İkili olarak yani Türkiye ve Suriye olarak bu çözüme katkı vermek istedik. Ama olmayınca Arap Birliği ile İran’la konuştuk. Bugün Arap birliğinin aldığı kararı bekliyoruz. Elbette çözüm olmazsa yüzlerce insan ölürse ve sınırımıza dönük sığınma talepleri olursa, uluslar arası sorun ortaya çıkar. O zaman da BM'ye insani olarak katkıda bulunuruz. Suriye yönetimi, umarız halkıyla barışır ve bunlara gerek kalmaz. BM'nin devreye girmesi sonucu hemen bir müdahale yönünde kararımız yok. Suriye konusunda Salı günü de Rusya'ya giderek görüşmeler yapacağım."

Bakan Davutoğlu, ilkesel olarak Kuzey Irak’tan kaynaklı terör yuvaları olduğunu bildiklerini anlatırken, "İlkesel olarak terörle, dış kaynaklı terörle mücadele edilmesi Avrupa ve dünyanın sorumluluğudur. Roj TV gelişmelerini biliyorsunuz. Bu konuda yoğun bir çalışma yaptık. Kuzeyimizde terör yuvaları var. O nedenle bölgesel yönetimden bu konuda Irak merkezi hükümetiyle çalışma yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.



DHA(OE/İD)