Çankırı’daki ziyaretlerinin son bölümünde MKE’ye bağlı Silah Fabrikasında incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet olarak savunma sanayine gereken önemi verdiklerini belirterek, "İki günü eşit olan zarardadır. Amacımız savunma sanayimizi geliştirmek ve kendimize yeterli olabilmek” dedi.

Fabrikaya gelişinde MKE Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu ile fabrika yöneticileri tarafından karşılanan  Bakan Yılmaz, yetkililerden çalışmalar hakkında basına kapalı brifing aldıktan sonra tesisleri gezdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan savunma sistemleri üzerine üretim yapan fabrikayı gezen ve işçilerle sohbet eden Bakan Yılmaz burada gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Bakan Yılmaz, Çankırı Silah Fabrikasının kapasitesinin artırılıp artırılamayacağına ilişki bir soru üzerine, "Fabrika gördüğünüz gibi çok büyük ve kapasitesi de o denli yüksek. Biz sayın milletvekillerimizle birlikte onların talebi üzerine buraya geldik ve inceleme yapıyoruz. Kapasite yüksek ama üretim düşük. Bunun için iki şey gerekli birincisi talep, ikincisi Sayın Müsteşarımızla birlikte bu konuda neler yapılabileceğini değerlendireceğiz. Burada üretimi artırmanın yollarına bakacağız. İşçi arkadaşlar biz mesai almasak da olur diyorlar. Yeter ki buraya işçi alınsın, istihdam sağlansın diye yaklaşıyorlar” dedi.

İHRACAT ŞARTIYLA MERMİ ÜRETİMİNE İZİN

Mermi üretimi yapmak isteyen özel firmalara verilecek izinle üretilecek mermilerin nerede kullanılacağına dair bir soru üzerine İSE Bakan Yılmaz şunları söyledi:

“Savunma sanayinde üretim yapan firmalar hangisi olursa olsun ben yurt dışına ihracat yapacağım diyen firmalara üretim izni vereceğiz. Daha önce bu izin verilmiyordu. Diyoruz ki ihracat yapmak kaydı ile üretim yapmak isteyenlere bu izinleri vereceğiz. Bununla ilgili kararı aldık. 5-6 firmanın bu konuda talebi var, hatta Çankırı’dan da fişek fabrikasından mermi üretimi için talep var. Bunlara ihracat şartı ile üretim izni vereceğiz. Şimdilik ihraç etmek kaydı ile bu izni vereceğiz.” 

Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra fabrikanın atış alanına geçerek fabrikada imal edilen bomba atar atışı yaptılar.