Diyarbakır-Silvan karayolu üzerindeki Silvan Devlet Yolu Dicle Üniversitesi Köprülü Kavşağı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katıldığı törenle açıldı. Bakan Eker, Diyarbakır'da 9 kavşağın yapıldığını ve 3'ünün tamamlandığını ve tamamlanan 3 kavşağın maliyetin 64 milyon lira olduğunu söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Diyarbakır'da yapılan kavşaklara yaklaşık 200 milyon lira harcandığını belirterek, "Sadece Diyarbakır'a 12 tane kavşak yapıyoruz. Bunun 3 tanesini bitirerek hizmete açtık. Diğer 3 tanesini de 1-2 ay içerisinde açacağız. Diyarbakır'ı sadece medeniyetlerin kavşağı değil, yollarında, kavşakların da buluştuğu bir şehir haline getireceğiz. 200 milyon bu kadar para da kavşaklara harcanır mı? Eğer mevzu Diyarbakır olursa daha fazlası da harcanır helal olsun" dedi.

GÜÇLÜ TÜRKİYE'NİN DOĞUM SANCILARI

Diyarbakır'a yapılan hizmetleri anlatan Bakan Yıldırım, birlik ve beraberlik mezajları vererek şöyle dedi:

"Bu ülkenin kardeşliğe, birliğe ihtiyacı var. Bu ülkenin beraberliğe ihtiyacı var. Bu ülkenin düşmanlarını çatlatmaya ihtiyacı var. Bunun için çalışıyoruz. Her ne kadar bu hizmetler geldiğinde rahatsız olanlar olsa da bunların hepsi gelip geçicidir. Bunlar geleceğin büyük Türkiye'sidir. Geleceğin güçlü Türkiye'sinin doğum sancılarıdır. Biz bu terör belasının da üstesinden evelallah geleceğiz. Birlikle geleceğiz, beraber olacağız ve bu işin üstesinden geleceğiz. Başka çaremiz yok bu bölgede güçlü bir Türkiye olmak; Kürtüyle, Türküyle bütün mezhebiyle bir olmak, beraber olmak dimdik ayakta durmak mecburiyetindeyiz. Bunun için daha çok çalışacağız, üreteceğiz, daha çok insanımızın yüzünü güldürecek hizmetler yapacağız. Boşa zaman kaybetmeyeceğiz. Enerjimizi, varımızı, yoğumuzu ülkemiz için, vatanımızın geleceği için düşünerek, üreterek hizmet getirerek bu yönde kullanacağız."

HAVAALANI YAPILIYOR

Bakan Yıldırım, Diyarbakır'ın yeni havaalanının yapımının sürdüğünü belirterek, "Diyarbakır havalanının öbür tarafını belirledik. Burası ne dedik. Burası atış alanı dediler. Neyin atış alanı kardeşim şehrin içinde atış alanı mı olur? Hadi gidin bakalım, boşalttık atış alanının tertemiz yaptık. Şimdi oraya atış alanı yerine havaalanı yapıyoruz. Türkiye'nin en modern havaalanlarından birini Diyarbakır'a yapıyoruz. Diyarbakır'a yapılacak olan havaalanı Anadolu'da Ankara, İzmir'den sonra köprüsü olan tek havaalanıdır. Bu havaalanı, pisti, köprüsü üst üste koyduğunuz zaman 400 trilyonluk bir yatırım" dedi.

MİLLETİ DÜŞMAN YAPMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ

Diyarbakır'ın önünü, yollarını açmak için çalışmaklar yaptıklarını belirten Yıldırım, "Diyarbakır'a 10 senede bakanlığımız 2 katrilyonluk yatırım kararı aldı. Bunun 1 katrilyonunu yani 1 milyarını tamamladı. 1 milyarlık kısmını da süratle tamamlıyor. Bütün bunları neden anlatıyorum. Bunları anlatmamın sehbebi şu. Bu ülke üzerinde oyun kurmaya çalışanlar ülkemizdeki birliği, beraberliği, 75 milyonun kardeşliğini bozmaya çalışanlar bir kez daha iyi bilmelidir ki; bin yıldan beri bu topraklarda kader birliği yapmış, Çanakkale, Sarıkamış'ta, Dumlupınar'da ülkemizin geleceği için hayatını omuz omuza Kürt'üyle, Türk'üyle birlikte mücadele etmiş. Bu büyük milleti bölmeye birbirleriyle düşman yapmaya hiç kimsenin gücü de yetmez, hayali de yetmez. Bu kardeşlik devam edecektir. Sıkıntılarımız olsa da, sorunlarımız olsa da konuşacağız, danışacağız, bir olacağız, beraber olacağız bu işlerin üstesinden geleceğiz. Bunun tek yolu da ülke için çalışmak" dedi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ KAÇAK KULLANIMDAN

Törenin ardından gazetecilerin Diyarbakır'da sık sık yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili sorusunu Bakan Yıldırım, cevaplayarak kaçak elektrik kullanımın yüksek olduğunu söyledi. Yıldırım, "Elektriğin kurulu bir gücü var. O kurulu güçten daha fazlasını çekmeye başladığı zaman takati yetmiyor. Kesmezseniz trafolar patlar, toptan gider. Dolayısıyla aşırı yüklendiği zaman kesmek mecburiyetinde kalıyor veya arızaya geçiyor. Trafolar arızalarınca elektrik verilemiyor. Bu arızlarda kaçak oranının yüksek olması" dedi.

TARIM BAKANLIĞI 2 600 PERSONEL ALACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de yaptığı açıklamada bakanlığının 2 bin 600 yeni personel alımı yapacağını söyledi. Eker, şöyle dedi:

"2 bin 600 gıda, ziraat, su ürünleri mühendisleri alımı gerçekleştiriliyor. Daha önce köylerde çalışan tarım danışmanı 7 bin 500 kişiyle birlikte 10 bin kişi olacak. Ayrıca 100 kişide daha çok gıda kontrol hizmetlerinde çalışacak. Çoğunluğunu gıda mühendislerinin oluşturduğu toplam 2 bin 600 kişi Ocak ayın ilk haftasında yerleşmesi tamamlanacak. Müracaatlar 27-31 arasında yapılacak. Bakanlığın sitesinden zaten bilgiler ayrıntılı olarak verilecek. Daha önce Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmiş olanlar puanlarıyla müracaat edecekler. Tabi bu Türkiye'nin hangi il, ilçe, köylerinde görev yapacaklarına dair bilgiler yer alacak, herkes puanına ve yerine göre tercihler yapacak. Bunlar köylerde tarım danışmanı statüsünde çalışacaklar."

OKULLARDA SÜT DAĞITIMI YAPILACAK

Bakan Eker, okullarda süt dağıtımının tatilin ardından yapılacağını belirterek, "Ayrıca dün okul sütü ihalesi de yapıldı. İhale bugün itibariyle kesinleşti. Haftada 3 gün dağıtımı yapılacak. Sadece kamu okulları değil, özel okullarda dahil bu sene bu hizmetten yararlanacak. Sömestr tatilinden sonraki dönemde başlayacak dağıtımlar" dedi.