Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ile birlikte Bursa Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin temel atma töreni için özel uçakla Yenişehir Havalimanı'na gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bursa YHT Projesi ile ilgili bilgi veren Bakan Yıldırım, 59 yıl önce kanunla demiryolu kapatılan yeşil Bursa için önemli bir gün olduğunu söyledi. Bursa’nın hızlı trenle bulaşması için ilk kazmanın vurulacağını kaydeden Yıldırım, "Hayırlı uğurlu olsun. 1953 yılında Bursa-Mudanya hattı o dönemde çıkarılan bir kanunla kapatılmıştı. Bursa’nın etrafına baktığımızda Bandırma, Bilecek, Eskişehir, Kütahya hepsinde demiryolu var. Osmanlı’ya başkentlik yapmış Bursamızın, Türkiye’nin tekstilini sanayisi turizminin önemli merkezi Bursa’nın demiryolunun olmaması büyük bir eksikliktir. Bu eksiklik yarım asırlık bir süreden sonra Ak Parti iktidarında, hükümetimiz döneminde nihayet sona eriyor. Bursa yüksek hızlı treni ile buluşuyor" dedi.

75 kilometrelik Yenişehir- Bursa etabının temelini atacaklarını ifade eden Bakan Yıldırım, bu hatta hatta 15 tünel, 7 viyadük, 40 alt- üst geçit bulunduğunu ve oldukça yüksek standartlı bir tren yolu olacağını söyledi. Bilecik’e olan ikinci bölümün ihalesinin 2013 yılının ilk aylarında yapılacağını vurgulayan Yıldırım, hat tamamlandığında Bursa’nın Ankara, İstanbul, Bilecik, Eskişehir, Konya, Yozgat, Sivas ve ileride İzmir ile yüksek hızlı trenle seyahat imkanına kavuşacağını sözlerine ekledi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİTESİNE SALDIRI

Bir gazetecinin, dün gece geç saatlerde Ulaştırma Bakanlığı sitesinin hacklenmesiyle ilgili sorusu üzerine Bakan Yıldırım, kısa bir süre önce Milli Güvenlik Kurulu’nun gündeminde siber güvenliğin yer aldığını ve bu kapsamda sunum yaptıklarını söyledi.

Burada çok önemli kararlar alındığına dikkati çeken Yıldırım, "Siber güvenlik, ülke güvenliği ile eşdeğer hale geldi. Çünkü artık internet yollarında, akıl yollarında, ticaret var, vatandaş işlemleri var. Turizm seyahat işleri var. Yani sanal ortamda gerçek hayatın bütün işlemleri yapılıyor. Bu ve buna benzer saldırılar bir kez daha internet güvenliğinin siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Bu nevi saldırılar bundan sonra da olacaktır. Bekliyoruz. Biz de gerekli tedbirleri almak için adımlarımızı attık. Planlarımızı yaptık" dedi.

Bakan Yıldırım, vatandaşları mağdur edecek girişimleri önlemek için tedbir almanın boyunlarının borcu olduğunu ifade ererek, şöyle devam etti:

"Düşünün bir sosyal güvenlik kurumunun alt yapısına böyle bir müdahale yapıldığında milyonlarca emeklimiz, çalışanımız büyük bir mağduriyet yaşayabilirler o yüzden de bütün kurumlar kendi tedbirlerini almakla beraber biz siber güvenlik kurulu olarak ulusal stratejiyi belirleme ve ulusal siber güvenliği sağlamadan sorumlu bir bakanlık olarak görevimizi yapıyoruz."

DAVULCUYA 100 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Bursa’nın tarihi günlerinden birini daha yaşadığını vurgulayarak, Bakan Yıldırım ve bakanlık bünyesindeki tüm çalışanlara projeye verdikleri önemden dolayı teşekkür etti.

Yenişehir Havalimanı'nda davul- zurnayla karşılanan bakanlardan Binali Yıldırım, davulculara bahşiş vermek isteyince Bakan Çelik, "Sen dur misafirsin" diyerek 100 lira bahşiş verdi.